Германският Байерн отново стъпи на европейския връх! Баварската машина доказа, че е номер 1 в момента в европейския клубен футбол и спечели Шампионската лига за 6-ти път в историята си и за първи път след 2013 година. В 11-я си финал колосът от Бундеслигата победи трудно френския ПСЖ с 1:0 в Лисабон. Парижани играха първия си финал в турнира, но нямаха достатъчно сили да се противопоставят на съперника си. Байерн контролираше мача почти през цялото време, повече владееше топката и показа, че е по-класният отбор. ПСЖ разчиташе на звездите си Мбапе и Неймар, но първият бе прекалено изолиран в атаката, а бразилецът се увличаше в индивидуални действия. Колективните действия на германския отбор във всички линии се оказаха по-ефективни и баварците заслужено са европейски клубни шампиони. Байерн е единственият отбор от създаването на турнира, който вдига купата след победи във всички мачове. С напомнянето, че четвъртфиналите и полуфиналите се проведоха в една среща.

Първото по-сериозно положение бе за ПСЖ. В 18-ата минута Неймар се отскубна сам срещу Нойер, който успя да отрази удара му. 4 минути по-късно голмайсторът на Байерн Левандовски се завъртя в пеналта и нацели гредата. Последва пропуск на Ди Мария, който бе добре изведен от Неймар, но стреля над гредата. Малко след това Левандовски засече от 2-3 метра, но вратарят на френския тим Кейлор Навас спаси. В самия край Мбапе изпусна златен шанс за парижани след грешка при изнасянето на Байерн - ударът му бе твърде слаб. В ответната атака на Байерн Навас спаси удар на Гнабри. След това баварците имаха претенции за дузпа, след като Коман бе повален в пеналта при пробив отдясно. Реферът и ВАР обаче замълчаха.

В 59-та минута Байерн разигра отлична акция отдясно, Томас Мюлер върна към Кимих, който центрира на главата на Коман и бившият играч на ПСЖ прати топката в долния ляв ъгъл на вратата - 1:0 за баварците. ПСЖ опита натиск, но отбраната на съперника действаше организирано и рядко допускаше опасности. В 70-ата Ди Мария подаде триково към Маркиньос, но и неговият удар беше отразен от Нойер. В 73-ата претенции на ПСЖ за дузпа за нарушение на Кимих срещу Мбапе също не бяха уважени от рефера Орсато. До края баварската отбрана си свърши перфектно работата, а междувременно тонусът в играта на парижани падна окончателно.

ПСЖ - БАЙЕРН 0:1

0:1 Коман (59)

ПСЖ: Навас, Кеерер, Силва, Кимпембе, Бернат (80-Курзава), Маркиньос, Ерера (72-Дракслер), Паредес (65-Верати), Ди Мария (80-Чупо-Мотинг), Неймар, Мбапе

БАЙЕРН: Нойер, Кимих, Боатенг (25-Зюле), Алаба, Дейвис, Горетцка, Тиаго, Гнабри (69-Коутиньо), Мюлер, Коман (68-Перишич), Левандовски

Стадион: "Луш", Лисабон

Съдия: Даниеле Орсато (Италия)