На днешния ден преди 75 години е роден един от най-великите футболисти в историята на "Ботев" - Георги Попов (Тумби).
 
Оценен във времето като един от най-бързите и технични футболисти в българския футбол за всички времена Тумби /на снимката на долния ред най-вляво/ започва своята кариера като юноша в детския отбор на "Марица" Пловдив, където преминава през различните гарнитури до влизането си в мъжкия отбор, когато е едва на 15 години. По същото време емблематичният треньор на "Ботев" - Георги Генов (Джогата), вижда в младото момче качества, подходящи за изграждания от него и помощника му Стефан Паунов стил на игра на "канарчетата" и след неколкократни визити в дома на Георги Попов и срещи с неговите родители, "трансферът" на Тумби в "Ботев" е осъществен.

Легендарното дясно крило защитава жълто-черните цветове в продължение на 14 години (1961-1975 година) и е пример за клубна вярност сред подрастващите ботевисти. Въпреки примамливите предложения за преминаване в редиците на испанския "Атлетико" Мадрид, италианския "Наполи", както и от непризнаващия отказ тогавашен хегемон в родното първенство отбор на ЦСКА, Тумби остава верен на любимите си "Ботев" и Пловдив.

Като част от уникалното поколение на "канарчетата" през 60-те години Георги Попов е шампион на България през 1967 година, носител на Купата на страната през 1962 година, сребърен медалист от шампионата през 1963 година и носител на Балканската клубна купа през 1972 година. С жълто-черния екип Тумби изиграва 309 мача на ниво "А" група, в които бележи 86 гола, а за купата на страната участва в 50 срещи, в които вкарва още 15 гола. 

В европейските клубни турнири Георги Попов участва в 16 мача, в които реализира 4 попадения. Същите са във вратата на "Рапид" Букурещ при победата на "Ботев" с 2:0 в турнира за КЕШ през 1967 година (1 гол), две попадения във вратата на "Шамрок Роувърс в Дъблин при победата на "канарчетата" в турнира за КНК с 4:0 през 1962 година и гол във вратата на "Реал" Сарагоса при победата на "жълто-черните" над испанците с 3:1 в мач от турнира за Купата на панаирните градове през 1968 година. 

В кариерата си на национален състезател Попов изиграва за "А" юношеския национален отбор до 18 години 5 мача, в които бележи 1 гол, 4 срещи за младежите до 23 години с 1 гол, 2 срещи за "Б" националите с още едно попадение и 22 мача с "А" националния отбор, с който участва и на Финалите на Световното първенство в Мексико през 1970 година. 

ПФК "Ботев" пожелава на своята легенда много здраве, щастие и радост в жълто-черно!