Ботев и Локомотив започват втория полусезон в efbet Лига. Ботев ще приеме Арда утре, от 17:30ч. на клубната си база в Коматево, а Локо ще гостува на Черно море във Варна в събота от 15:00ч. Двата тима направиха не лоша зимна подготовка и записаха само победи в контролите. 

Ботев и Локомотив завършиха зимната си подготовка с победи в последните си проверки Ботев победи Царско село с 3:0, а Локомотив се справи с Хебър с 3:1.

В Ботев през зимата се случиха големи промени – тимът взе нов треньор в лицето на Азрудин Валентич. Руският бизнесмен Антон Зингаревич е новият човек, който вече отговаря за бъдещето на клуба, като остана само да получи 99% от акциите на клуба, след като бъдат закупени и 39% от акциите, които са собственост на ТЦ-ИМЕ.

Ботев остана в Пловдив и беше на лагер в базата в Коматево. Треньорът Валентич поиска играчите да бъдат от сутринта до 17:00 на базата. Ботев не пътува извън Пловдив, като изигра четирите си контроли на базата в Коматево. Ботев постигна четири победи от четири мача. Тимът се справи със 7:0 с Гигант Съединение и 2:0 с Етър. Бяха победени и Берое с 2:1 и Царско село с 3:0.

Ботев беше доста деен в трансферите през зимата и привлече шест нови играчи, а към клуба се очакват още едно или две нови попълнения. На този етап Ботев привлече Па Конате от Розенборг, който има и три мача за националния отбор на Швеция, както и четирима от датския Фремад Амагер – Марио Младеновски, Реда Рабей, Кевин Янсон и Анвар Елиунуси от Сарпсборг. Тимът се раздели с Маркиньос Педросо, а под наем във Фремад Амагер бяха пратени Иван Василев и Димитър Пройчев.

Ботев реализира 14 попадения, от които и един автогол на играч на Царско село. Голмайстор в контролите стана топ стрелецът на тима Атанас Илиев с 4 гола. 

Голмайсторите на Ботев в контролите: 

1. Атанас Илиев 4

2. Иван Василев 3

3. Славчо Шоколаров 2

4. Салиф Сисе 2

5. Криситан Добрев 1  

6. Стефан Попов 1

Локомотив беше пестелив на трансферния прозорец. Тимът към този момент привлече англичанина Конър Руан от финландския Интер Турку и синът на Георги Иванов – Александър, който направи доста добро впечатлените в контролите и реализира няколко попадения. Тимът беше напуснат от Милош Петрович, за който имаше индикации, че може да се завърне в отбора, но поне на този етап това не се е случило. Локо се раздели с резервите Валентино Пулиезе, Кенан Муслимович и Филип Михалевич.

 

Локомотив започна подготовка в Пловдив, а след това замина за лагер Поморие, където остана почти две седмици. Отборът изигра седем контроли и спечели всичките. Локо стартира с победи над Марица с 3:1 и Атлетик Куклен с 2:0 в Пловдив. Последва успех с 3:0 като гост на Берое, 2:1 над Созопол, 3:1 срещу Черноморец, 2:0 над Добруджа и с 3:1 споменатият успех над Хебър в Пловдив.

Локомотив вкара 18 попадения в контролите, а изненадващ голмайстор в тях стана Кристиан Илич с 4 гола. Попадение има и Дамани Камара, който караше проби, но не беше освободен.

Голмайсторите на Локомотив в контролите: 

1. Кристиан Илич 4

2. Димитър Илиев 3 

3. Диниш Алмейда 2

4. Лукас Салинас 2 

5. Бирсент Карагарен 2

6. Момчил Цветанов 2 

7. Александър Иванов 2

8. Дамани Камара 1

Със сигурност и двата отбора ще имат доста тежки мачове на старта. Ботев приема представящия се страхотно Арда, треньор на който е бившият наставник на "канарчетата" Николай Киров. Локомотив пък ще има тежко гостуване във Варна на Черно море. Двата отбора отново ще се хвърлят и в турнира за Купата на България, където се представят много добре в последните години. Ботев е неизменно на полуфинал в турнира от 2017-а насам и взе веднъж трофея, а Локомотив настоящ носител на трофея, като спечели Купата в последните две издания - 2019 и 2020-а. В осминафиналите в турнира, които ще се играят в началото на март, Локомотив приема единственият останал тим от Трета лига - Беласица, а Ботев е домакин на ЦСКА 1948. 

Със сигурност има оптимизъм и в двата лагера, но когато започнат мачовете ще се проличи кой на какво ниво е. Ботев има по-голям проблем, защото тимът в момента е застрашен от изпадане и трябва да направи хубава серия, за да излезе от тази ситуация, а след това отборът може да се бори и за седмото място, което ще даде право на участие в баража за Лига Европа.

Локомотив се представят чудесно и е на второто място. За тима предстои по-тежкото, а именно да запази позицията си в тройката, в която се борят още лидерът и шампион Лудогорец, ЦСКА-София, Арда, Берое, ЦСКА 1948.