През месец май на световния и европейски шампион по шотокан карате-до - Тодор Събев, бе нанесен неспортсменски удар от 40 килограма по-тежък противник след сигнала за край на срещата. Пет месеца след инцидента, шампионът все още се възстановява. Събев е един от най-награждаваните ни състезатели по шотокан карате-до.

Нееднократно покорявал световните и европейските върхове в бойните спортове, българинът печели признанието и уважението на цялата карате общност у нас и в чужбина. Един удар извън правилата обаче го изважда завинаги от активна състезателна дейност.

"Бях на състезание в Сърбия, както знаете на европейско първенство. Играх финал на Оупън категория, която е отворена категория, получих удар… и се събудих в Белград", разказа Събев пред bTV.

Лекуван от сръбски медици и специалистите от ВМА днес Тодор се чувства все по-добре. В знак на благодарност към премиера Борисов, който помогна за бързото му транспортиране от Белград до София, той му подари купата си от европейското.

"След инцидента в Сърбия нямам никакви здравословни проблеми, чувствам се добре. Започвам да влизам в залата вече и да потренирвам леко. Докторите все още не ми дават да извършвам всички физически действия, като единоборства и такива неща, но всичко с времето си ще мине. Засега всичко върви наред."

Дни след инцидента БФКШ излезе с официално становище, в което отказва да обвини румънския съперник за инцидента. Не го обвинява и самият Събев.

"Не знам дали тези негови действия са свързани с така наречената спортна злоба или от желанието му за победа, или чисто от хулиганска проява е направено това нещо. Не съм се и интересувал и не смятам и да се интересувам. Такива неща в нашия спорт се случват. Това е боен спорт, в който тези неща не са изключения."

Приемам го като знак от Господ, че трябва да спра да се състезавам. Трябва да сложа край на моята състезателна кариера, защото здравето е на първо място и това, което видях в болницата - изражението на моите близки, на моите приятели, не смятам, че трябва да им го причинявам друг път."

"Оттук нататък ще завърша образование си и няма да се отделя от света на бойните изкуства и на карате. Аз ще бъда в него и ще давам това, което съм научил до този момент. Той е моят живот и ще бъда част от него", завърши Тодор Събев.