Каратеките и треньорите на пловдивския АСКК Тракия бяха посрещнати като герои след световното първенство по карате шинкиокушин в абсолютна категория в Япония, на което те се предтавиха иключително достойно, но бяха ощетени от съдиите. Клубът организира подобаващ прием на шиханите Георги Попов, Димитър Трампов и Валери Димитров, както и на Мирослав Милев и Иванка Делева. Десетки фенове, приятели и състезатели и деца на Тракия и други клубове от страната напълниха залата, за да отдадат респект към постиженията на пловдивчани. Те влязоха под съпровода на гайди, бяха поздравени със специална музикална програма и получиха подаръци и много приветствия, включително от кмета на район Тракия Костадин Димитров, който с основание нарече Валери Димитров "легенда". Сенсей Георги Мерджанов посвети специално стихотворение на героите, а клубът подари специален плакат, на който всеки можеше да напише своите пожелания. Разбира се петимата бяха посрещнати по стар български обичай с питка с мед.

На световното Валери остана извън медалите след един добре подреден жребий от страна на японците и след като бе явно ощетен от съдиите. Той победи американеца Лео Лиуца с ипон /нокаут/, във втората среща преодоля хърватина Фран Лукшич с вадзари. В третата среща пловдивчанинът прегази Казуфуми Шимамото с вадзари, а четвъртата победи друг японец - Кембу Ирики. На полуфинала Валери загуби със съдийско решение от поляка М. Мазур, а в битката за третото място отпадна от Дайки Като от Япония с 3:2 съдийски гласа и отново некоректно съдийство. Фенове и специалисти обаче признаха многократния европейски шампион и медалист от световни първенства и световни купи за истинския световен шампион.

Иванка Делева премина през първи кръг с вадзари, а във втората среща отпадна от японката Юи Кикукава. Мирослав Милев започна убедително като победи бразилеца Джеферсън Мартис с невероятен ипон /нокаут/. Във втората среща след необяснимо съдийско решение загуби с 3:2 съдийски гласа от литовеца Едгар Сечински.

След края на шампионата каратистите и треньорите на АСКК Тракия защитиха успешно по-високи степени.
WKO борда обяви шихан Георги Попов за 6-и дан в карате шинкиокушин. Димитър Трампов и Валери Димитров пък защитиха успешно 5-и дан.