На 28 октомври боксовият свят ще гледа битката за титлата на Международната федерация по бокс (IBF) между шампиона Антъни Джошуа и претендента Кубрат Пулев. Българските фенове ще стискат палци за Кобрата, а въпреки че той не е фаворит на букмейкърите, авторитетното издание “Индипендънт” е направило анализ защо той ще победи. “Джошуа - Пулев е лош и опасен мач - ако главата на британеца не е на правилното място, той ще плати за това със световните си титли”, е заглавието на материала на Стив Бънс, цитиран от sportal.bg.

“В свят на велики, класически и епични битки, на кървави бани, има също така лоши и истински опасни мачове. Антъни Джошуа срещу Кубрат Пулев е в този смисъл лош мач. През април Джошуа запуши устите на глупавите си критици, когато оцеля след нокдаун и впоследствие нокаутира Владимир Кличко, прекратявайки кариерата му. Джошуа прекара лятото в подготовка, върна се в залата за тренировки и отчете, че треньорът му Робърт Маккракън изобщо не е доволен от него след победата над Кличко. Лас Вегас мечтае да приеме мач на Джошуа, защото той е вълнуващ шампион, но мачът с Пулев е голям проблем.

Единственото поражение на Пулев в 26-те му мача досега е от Владимир Кличко през 2014 година, а това също е най-добрият двубой на украинеца, чиято кариера е изпълнена с методични победи.

Пулев е нокаутирал или разкървавявал 13 от 25-те си опоненти, които е побеждавал досега, а пътят му от източноевропейската до световната сцена е бил много по-дълъг и труден от този на Джошуа. Той не е нито стар (за най-тежката категория), нито залязващ, нито уплашен и е внушителен физически. Пулев щеше да размаже американското трио, което миналата година Джошуа победи, за да опази шампионската си титла. Просто Пулев е от България и това не е достатъчно секси дестинация, за да може мачът му с Джошуа да е в Лас Вегас - затова е в Кардиф.

Джошуа ще се наложи да уважава Пулев като боксьор и като човек, който може да удря силно, а това за шампионите понякога е по-трудно, отколкото те ни карат да си мислим. Пулев наскоро изигра пълни 12 рунда срещу американския турист Кевин Джонсън (който бе нокаутиран във втори рунд от Джошуа), което обаче е много по-ценно, според мен, за пътя му след загубата от Кличко. В мача срещу Пулев Джонсън се представи по-добре от очакванията, а Кубрат показа, че понякога прекалената самоувереност може да доведе до изненада - както се случва почти винаги в изненадващите развои на боксови мачове в историята. Ленъкс Люис, Майк Тайсън и Джордж Форман бяха нокаутирани от съперници, които не представляваха трудност на пръв поглед, но не се страхуваха от тях.

Ако главата на Джошуа не е на правилното място, мачът с Пулев е лош за него. Миналата година той отказа няколко опасни съперници, защото тренираше лошо, беше бавен и трябваше да изправят на ринга срещу него по-непретенциозни опоненти. Пулев ще се надява точно на това - Джошуа да е разсеян и по-бавен, а феновете на стадион “Милениум” ще стискат палци за точно обратното”, пише Стив Бънс в анализа си.