Американецът с мексикански корени Анди Руис преобърна боксовия свят с главата надолу. Точно преди седмица той грабна шокираща победа срещу сочения за тотален фаворит световен шампион Антъни Джошуа, а мачът в Медисън Скуеър Гардън в Ню Йорк ще се помни дълго. Какво ли не се изписа и изговори за причините, довели до загубата на британеца – че е загубил нарочно, за да има реванш, който да генерира още повече пари, че е в дните преди сблъсъка е получил нокаут и сътресение на мозъка на спаринг, че е подценил противника и е изглеждал напълно неадекватен на ринга.

Крайно разнопосочни бяха и мненията за Руис, който с възпълничкото си телосложение и сравнително нисък ръст прилича на всичко друго, но не и на боксьор от тежка категория. Някои отдадоха загубата на Джошуа единствено на самия него и пасивността му на ринга, други – на бързите ръце и светкавичните и тежки удари на Руис, който се е уповавал на Господ и безрезервно е вярвал в победата. Дебелакът в скоро време може да стане и рекламно лице на Сникърс, тъй като обича да си похапва от популярните десерти. Баща ми дава Сникърс още от 6-годишен, правил го е преди всеки мач. Това ми дава енергия, признава Анди.

29-годишният Руис е роден на границата между Мексико и Калифорния и син на емигранти от Мексико. Като малък често пътувал през границата, за да тренира в гимнастическия салон на дядо му в Мексикали. Когато е на 6 години баща му Андрес Руис му забранява да играе бейзбол и го кара да се захване сериозно с бокса. По време на детството си Анди често се замесва с улични банди и дори е бил изключван от училище заради побой и участва в улична битка с полицаи. Смята, че боксът го е предпазил от престъпния свят, погълнал много от връстниците му.

Боксът ми спаси живота. Покрай мен имаше много банди, живеехме в свят на престъпност. Имах навика да се шляя с неправилните хора. Някои от тях сега са в затвора, други все още срещам по уличните ъгли, разказва боксьорът. Признава, че във вените му тече горда мексиканска кръв и ненавижда американския президент Доналд Тръмп заради негативните му настроения срещу испаноговорящите общности в Америка.

Всъщност вярвате или не – Анди е отслабнал с близо 20 кг н последната година, след като се подложил на строга диета. Причината е, че бившият му промоутър – легендарният Боб Аръм му лепнал етикета „дебелак“.  

Прякорът на Анди – „Разрушителят“ не идва от изявите му на ринга, а още от ранните му детски години, когато имал навика да унищожава всичко, намиращо се покрай него. Победата срещу Джошуа ще промени не само моя живот, но и живота на много мексиканци, категоричен е първият световен шампион в тежка категория на Мексико. А докато чака реванша с Джошуа, продължава да си живее в родния град Империал в Калифорния, да си кара поршето и да се наслаждава на семейния живот със съпругата си, която естествено, много се гордее с него, и с 4-те си малки деца -  две момчета и две момичета.