Водите в тежкия професионален бокс, който бележи огромен разцвет в последните няколко години, още повече се размътиха. След победата си срещу Анди Руис и завръщането на трона, Антъни Джошуа очаква най-после да проведе обединителния двубой срещу Дионтей Уайлдър или Тайсън Фюри. Но по пътя към тази супербитка има много препятствия.

КОИ МАЧОВЕ СА ПОТВЪРДЕНИ ОФИЦИАЛНО

Реваншът между Дионтей Уайлдър и Тайсън Фюри за титлата на WBC е на дневен ред. Няма официално съобщение, но и двете страни потвърждават затата 22 февруари. Потръждението се очаква в близките дни, а Лас Вегас е фаворит да приеме сблъсъка. И двамата боксьори са подписали споразумение за реваш още преди месеци и дори най-големите скептици вярват, че този мач ще се състои.

КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ СЛЕД РЕВАНША УАЙЛДЪР - ФЮРИ

След него нещата ще започнат да стават още по-интересни. Все по-усилено се говори за трилогия, която да приключи през лятото. Промоутърът на Фюри Франк Уорънп заяви в прав текст, че трети мач ще има, независимо кой ще спечели на 22 февруари. Същото потвърди и легендарния промоутър Боб Аръм. Много епични боксови сблъсъци са прераствали в трилогии и този трябва да стане такава, заяви той. Ако обаче Фюри победи категорично Уайлдър, вероятността за трети мач намалява значително.

КАК ЩЕ СЕ ОТРАЗИ ТОВА НА АНТЪНИ ДЖОШУА

Ако Уайлдър и Фюри заформят хеттрик, това автоматически ще ги извади от сметкие за обединителен мач с Джошуа, поне за първата половина от 2020 година. Ако има трети мач, победителят ще се нуждае от повече време за възстановяване. Ако Фюри или Уайлдър пожелаят мач с Джошуа, той може да се проведе през есента или зимата на 2020 година, но в случая "ако" е доста голямо. Междувременно Джошуа трябва да сложи ред в къщата си, ако иска да запази титлите си и да продължи към званието абсолютен световен шампион.

С КОГО ЩЕ СЕ БИЕ АНТЪНИ ДЖОШУА

WBO даде на британеца 30-дневен срок да уреди мач с претендента Олександър Усик. Украинецът е в преговори с Дерек Чисора, но може да ги замрази за среща с шампиона. Организацията постанови, че мачът Джошуа - Усик трябва да се проведе в рамките на 180 дни. Според Дейли Мейл при победа над Усик, Джошуа ще се бие с претендента на IBF Кубрат Пулев. Спорно е обаче кой мач ще бъде пръв. IBF също настоява двубоят Джошуа - Кобрата да бъде договорен до 30 дни и да се проведе до 31 май. Въпрос на договорка между двете боксови организации, но според адвоката на Пулев - Джон Уърт, преговорите вървят в полза на IBF и първи мач на Джошуа с Кубрат. независимо кой ще е първи противник на британеца, програмата му за догодина изглежда почти запълнена, което намалява вероятността да видим обединителен двубой през 2020-а. Джошуа не е правил три мача за една година от 2016-а насам, а предстоящите битки са свързани със солидна промоционална дейност и ще изискват повече време за организация.

КАКВО Е МЯСТОТО НА ДИЛИЪН УАЙТ

Британският боксьор бе оправдан по случая с допинга и възстановен като задължителен претендент за титлата WBC, която е притежание на Дионтей Уайлдър. Следователно Уайт трябва да се бие с победителя от реванша Уайлдър - Фюри, което е още едно препятствие за обединителен двубой с участието на Джошуа. Дилиън е в серия от 10 победи, накио от които - срещу големи имена, и определено заслужава мач за световна титла. Ако Уайлдър или Джошуа откажат задължителните защити срещу претендентите, тежката дивизия може да се разцепи още повече, а обединителен двубой - още по-трудно да се организира.

КАКВИ СА ДРУГИТЕ ЕВЕНТУАЛНИ ПРЕЧКИ ЗА ОБЕДИНЕНИЕ

Дори всички мачове да се проведат по план и да се стигне до обединителен мач, няма гаранция, че такъв ще бъде договорен. Разбира се, основният спор са парите. Ако мачът е с Тайсън Фюри, договорката вероятно ще стае по-лесно, тъй като и двамата са по-атрактивни, докато Уайлдър не притежава същия пазарен потенциал. Скай Спортс продаде платени пакети на стойност 1.5 милиона паунда за реванша Джошуа - Руис, докато двубоят на Уайлдър срещу Луис Ортис предизвика значително по-малък интерес. Спорно е дали американецът заслужава равна част от хонорара. Промоутърът на Джошуа Еди Хърн е склонен да му предложи фифти-фифти, но само при условие, че двубоят му с Фюри на 22 февруари бъде продаден на повече от милион фенове.

Каквото и да се случи - несъмнено ни очакват интересни битки през 2020 година, в която тежката категория в бокса ще продължи да търси обединение и единство. А феновете очакват битките да се проведат преди това златно поколение да е загубило от блясъка си.