Световният шампион по бокс Антъни Джошуа за пръв път в кариерата си не спечели с нокаут, но прибави още един шампионски пояс. В очаквания с огромен интерес мач в Кардиф срещу Джоузеф Паркър, той победи със съдийско решение след здрава, но не толкова зрелищна битка. Това бе 21-вата победа на Джошуа да професионалния ринг.

Двубоят бе обединяващ за три от титлите в професионалния бокс – на Международната боксова федерация /IBF/, Световната боксова асоциация /WBA/ - притежание на Джошуа, и Световната боксова организация /WBO/ - притежание на Паркър.  Трофеят на Световния оксов съвет /WBC/ е в ръцете на американеца Дионтей Уайлдър, който трябва да се бие с победителя от мача в Кардиф за титлата абсолютен световен шампион. Преди това обаче Джошуа трябва да премери сили с Александър Поветкин. За победата си срещу Паркър Джошуа ще прибере 15 милиона паунда, за новозеландеца остават 7 милиона.

Двубоят пред 78 000 зрители  на Мюнисипалити Стейдиъм бе исторически – за пръв път от 30 години един срещу друг се изправиха двама непобедени шампиони.  Паркър не бе претендент, но от уважение към Джошуа излезе първи на ринга.

Ето как се разви боя:

I рунд: Паркър започна смело опитвайки се да пласира леви прави в тялото и лицето на Джошуа. Битанецът тръгна по-твърдо напред към края на рунда и посаза, че смята да диктува положението.

II рунд: Джошуа започна агресивно и разкървави ноздрата на съперника си, който му отвърна с две леви крошета.

III рунд: Джошуа атакува мощно в средата на рунда, последва контра на Паркър и клинч. Малко след това Джошуа стовари тежко кроше в лицето на новозеландеца.

IV рунд: Джошуа засипа Паркър с поредица от прави удари, съперникът му отвърна с едно-две по-тежки крошета. Рундът приключи предпазливо и от двамата боксьори

V рунд: Британецът продължи да тероризира Паркър с левите си прави, но Паркър издържа.

VI рунд: Мачът стана друг. Двамата буквално се хванаха за гушите. Паркър тръгна с главата напред,  но получи лошо кроше от Джошуа. След това – още едно, но отвърна с точен ъперкът.

VII рунд: Джошуа пласира комбинация от ляв прав и дясно кроше. Паркър трудно осъществява атаките си, но изглежда корав и пъргав в мача до момента.

VIII рунд: Антъни изглежда по-свежият от двамата и пласира поредните прави и тежък ъперкът в главата на Паркър. Новозеландецът почти нямаше аргументи в този рунд.

IX рунд: Джошуа излезе, за да довърши Паркър, но новозеландецът се оказва изключително жилав. Британецът удря здраво, но в края на рунда съперникът му опитва да контраатакува.

X рунд: Леко затишие след бурята или пред буря. Двамата заложиха на по-предпазлива игра избягваха близкия бой. Джошуа обаче продължи да бъде по-агресивен и да изглежда по-свеж на ринга.

XI  рунд: Паркър изглеждаше все по-омаломощен и стигна само до едно ляво кроше при контраигра срещу британеца. Джошуа за пръв път в кариерата си влиза в 12-я рунд, но уверено върви към победа

XII рунд: Джошуа не направи излишни рискове и завърши двубоя в познатото темпо, което се оказа достатъчно за победата му.