Професионалният бокс взе 4 жертви за 3 месеца. Последният трагичен случай бе смъртта на Патрик Дей, който почина от нанесените му в главата удари на мача с Чарлз Корнуел. Преди това на ринга си отидоха Максим Дадашев, Уго Сантилан българинът Борис Станчов, който колабира на галавечер в Албания и след това почина в болницата. За този период други седем боксьори бяха хоспитализирани с тежки травми. Сред тях бе и бившият шампион на WBC Олександър Гвоздик, който бе изписан в понеделник.

Според няколко независими доклади и статистики 1500 боксьори са загинали на ринга за цялата история на този спорт. В Уикипедия пък пише, че приблизително 500 боксьори са намерили гибелта си между въжетата от 1884 година до наши дни. 22-ма са починали само през 1953 година. Според изследване от 2011 година смъртните случаи в бокса са намалели, откакто мачовете бяха редуцирани от 15 на 12 рунда. Според същото изследване през 20-те години на миналия век е имало 233 неоповестени случая на боксова смърт. Няма данни доколко е достоверна тази информация. За периода 2000-2010 година жертвите на ринга са 103. Повратната точка бе гибелта на южнокорееца в лека категория Дук Ко-Ким, който през 1983 почина 4 дни след ударите на Рей Манчини в Лас Вегас. Тогава всички боксови организации се обединиха и решиха мачовете да се намалят до 12 рунда.

Преди 10 години Американската медицинска асоциация оповести, че процентът на смъртните случаи на 1000 боксьори годишно е 0.13. За 1500-те починали на ринга за 125 години, това прави средно по 12 трагедии годишно. Цифрата изглежда голяма, но към момента на изследването през 2009 година боксът е бил едва на осмо място по смъртност сред спортовете. Пред него са колежанският футбол, мотоциклетизмът, водолазното гмуркане, алпинизма, делтапланеризмът, парашутизмът и конният спорт.

По отношение на мерките за сигурност на големите събития е направено достатъчно. Максим Дадашев и Патрик Дей се боксираха на важни гала вечери с телевизионно покритие от значими ТВ компании. Бяха осигурени всички необходими превантивни мерки – лекари, кислород, медицинско оборудване и обслужване. И двамата бяха млади състезатели. Започнаха да се чуват гласове за повсеместни проверки на тренировъчния процес и методите за сваляне на тегло. За да се установи дали ударите, получи в спарингите преди срещите, и  диетите за влизане в категорията не оказват негативно влияние върху боксьорите, които рискуват живота си на ринга.