Купуването на гласове е сред основните оръжия в предизборната битка за Горна Оряховица, стана ясно в първата част от разследването на TrafficNews. Екипът ни показа с помощта на скрита камера и подставени лица как ромски тартори осигуряват нужния брой избиратели, които да пуснат бюлетина по поръчка. Те продават гласа си срещу 30 лева на калпак. Получават парите след като снимат с телефон как са попълнили бюлетината в тъмната стаичка, за да е сигурно, че са изпълнили задачата.

Резултатът от вота в неделя показа много малка разлика между основните опоненти за кметския стол в Горна Оряховица. Единият кандидат само за няколко дни беше разпитан три пъти в полицията по сигнали за купуване на гласове. Той обаче упорито отрича да се занимава с подобна измама. Екипът ни обаче се срещна с трима негови купувачи, които доста подробно обясниха пред подставените ни лица как се пазаруват гласове.

Разказаха, че въпросният политик дава не партийни пари, а собствени. Раздава ги по селата и в самия град. При това не го прави за първи път. Сега отиваме в Горна Оряховица. Ще ви покажем технологията на купуване на гласове в меката на телефонните измамници. Веднага след като излъчихме кратка част от нашето разследване, прокуратурата се самосезира и започна разследване.

Видео:

 

TrafficNews разкри как се купуват гласове в Горна ОряховицаРомски тартори и полицай в схемата, тарифата е 30 лева на калпак, дават пари срещу заснета бюлетина