Разследване: Козметици без ценз инжектират ботокс и хиалурон

Светила в естетичната медицина са категорични, че това е недопустимо и крие сериозни рискове

България
17.11.2019 20:15 2451 2

Каква е цената на живота? И колко струва красотата? Цената ли е водеща при взимането на решение за това къде и при кого да се подложиш на козметична процедура? Отговорите на всички тези въпроси търси Тина Ивайлова в „Разследване” в „Неделята на NOVA”.

Оказва се, че има козметици, които слагат филъри и ботокс, въпреки че нямат медицинско образование. Макар законът да не им забранява да предлагат такива услуги, въпросът е дали това е етично, когато може да навреди на здравето на клиентите.

Светила в естетичната медицина са категорични,  че това е недопустимо и крие сериозни рискове. Самите лекари признават, че 1/3 от пациентите им са именно хора с нежелани ефекти, получени заради непрофесионалисти.

„Проблемът не е ,че ще правите естетични процедури, а че тези естетични процедури може да имат нежелани ефекти. Защото поставянето е само едната част, но втората, по-важната е, ако се случи нещо, дали ти да можеш да реагираш”, коментира д-р Емил Бърдаров, специалист по дерматология и венерология. И допълва, че има дори ослепели след поставяне на ботокс хора.

В страната ни, въпреки желанието на лекарите, все още не е утвърдено със закон филъри и ботокс да се поставят само от медицински лица. А това, че законът не го забранява, дава възможност на някои козметици спокойно да „бодат“ пациенти. С такава козметичка се срещна наше подставено лице след предварителна уговорка. На записа от скритата камера се вижда как жената предлага на клиентката да й постави не цяла, а половин ампула от определен филър. Казва, че други нейни клиентки – приятелки, винаги си разделяли една ампула.

„Това за мен е абсолютно престъпление! Защото, когато работиш с филъри, за да бъдеш сигурен, че не си попаднал в съд, ти правиш аспирация . При тази аспирация може да попадне кръв от първия пациент и, ако първия пациент си ти, за теб е добре. Но, ако си втори и при първия е имало хепатит В или СПИН, то може да се заразиш”, обяснява д-р Бърдаров.

Заснетата със скрита камера козметичка твърди, че прави корекции на по-ниски цени от тези, които обявяват дерматолозите. Предлага на подставеното лице дори да оправи формата на носа й.

„Ние, като тренери, препоръчваме на колегите да се захващат с носове, едва когато имат 6-7 години опит с филъри. Работата в областта на носа крие изключително големи рискове, защото съдовете там са свързани със съдовете на окото”, обясни дерматологът д-р Радина Денкова.

Д-р Бърдаров пък е категоричен, че дори запълването на бръчки с филъри трябва да става по определена програма, защото е необходимо познаване на процесите на стареене и как може да им се повлияе.

Когато екипът на „Разследване” отиде да снима въпросната козметичка с явна камера, тя отрече да използва игли. Заяви, че слага хиалурон само с инжектор пен. Имала и сертификат за това.

Още по темата за практиките на козметиците и за това как си набавят продуктите, с които работят, гледайте във видеото.

А във втората част от разследването, която ще бъде излъчена следващата неделя, очаквайте разказите на жени, пострадали от това, че не са предпочели професионалист. Очаквайте и реакциите на вносителите на филъри в страната ни, които нямат право да снабдяват козметици с определени продукти.

 

Напишете коментар
Вашите коментари през Trafficnews.bg
2 Коментара
Сортирай по
коментар

Някок 09:04, 18.11.2019

Да бъда груб наистина жените нямате акъл не осъзнават ли че приличате на плижеци с тия незнам как да ги нарека ставате уроди .но за чичко паричко с голямото шкембе сте поредната бройка

Oтговора0
коментар

Да 20:17, 17.11.2019

За това всяка втора с напомпани джуки прилича на джапанка опъната

Oтговора1
коментар

Хахахах

Повече на сплескана жаба, според мен. Като ги гледам как се перчат чак ми идва да им се изсмея...

Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина