Разследване: Парамедик от Пловдив се представя за лекар и констатира смърт ВИДЕО

Експерти в медицинското право са категорични, че това е пълен абсурд

Пловдив 13.09.2020 19:20 22861 6
Разследване: Парамедик от Пловдив се представя за лекар и констатира смърт ВИДЕО

Възможно ли е жена да почине два пъти за един месец и два пъти да й бъде издадено съобщение за смърт?

Оказа се, че това е напълно възможно и вероятно е прецедент. Не е прецедент обаче, парамедик да се представя за лекар години наред, да констатира смърт и да издава документ за това, както и да извършва медицински манипулации като поставяне на лекарства със зелена рецепта.

Експерти в медицинското право са категорични, че това е пълен абсурд. Как и къде се случва това? Кой е мнимият доктор?

Човекът, за който ще ви разкажем, е заснет със скрита камера да инжектира диазепам на подставено лице. Представя се за лекар или фелдшер, но и в двата случая не е такъв. А лекарството е със зелена рецепта, както самият той признава, и се поставя само при специални случаи. Тази медицинска манипулация се извършва в кабинет за неотложна помощ на частната фирма "Евромед", собственост на Георги Георгиев, известен в Пловдив с прякора Жоро Лъжата. Затова, че Георгиев извършва нерегламентирани медицински услуги, получихме много сигнали.

"От години наред усилено се представя за доктор, навсякъде в Пловдив и областта. Като не само се представя, ами извършва медицинска дейност. В това число издаване на съобщения за смърт. Т.е той си захваща случая от начало. Обаждат се по телефон близки на починал човек, реално хората звънят на "Евромед". Това е групова практика, която има право да извършва неотложна помощ", разказва ни д-р Николай Вършилов, собственик на Дом за възрастни хора.

В Търговския регистър като управител и собственик на "Евромед" е посочен д-р Христо Христов. Само, че в Пловдив за никого не е тайна, че неформално Георгиев е собственик на фирмата за неотложна помощ, а под негов контрол са двама общопрактикуващи лекари - доктор Христо Христов и доктор Делян Запрянов.

"Негов телефон е изписан на линейките на тази неотложна помощ, съответно когато хората звънят той не се притеснява да приема обаждания. Дали за преглед, дали за издаване на смърт и в много случаи самият той съответно извършва прегледи", казва още д-р Вършилов.

Като в нашия случай. Подставеното ни лице отива в кабинета на "мнимия доктор" с оплаквания за леко неразположение. Диагнозата е високо кръвно, а лечението – инжекция с диазепам.

Малко след тази "професионална" манипулация разбираме, че Георгиев е под карантина, след прекаран COVID-19. Случката се развива на 18-ти август, а по данни на МВР Георгиев е под карантина от 10-ти до 23-ти август. Водил се е на лечение преди това от COVID-19 в болница "Св. Иван Рилски". Георгиев е посочил пред органите на реда, че ще прекара карантината в дома си, а не в кабинета за Неотложна помощ, както се вижда от кадрите ни.

След като става ясно, че човек под карантина, който не е лекар, е поставил лекарство със зелена рецепта на подставеното ни лице, решаваме да подадем сигнал в Центъра за спешни обаждания 112. От там обещават да направят проверка. Полицейски патрул спира до блока на Георгиев, но никой от полицаите не влиза във входа, където той живее. Дали защото са получили информация, че не е на адреса, или защото не желаят среща с човек под карантина? Не е ясно!

Кой е Георги Георгиев? Известен на медиите с различни скандални случки. С изненада откриваме, че в медийното пространство е представен като д-р Георгиев. От години практикува неотложна помощ, но хората, с които работи, наскоро разбрали, че всъщност не е лекар. Това обаче не му пречи освен медицински манипулации, да издава и съобщения за смърт. Прави го с печата на един от двамата доктори – Запрянов или Христов, по често с този на Христо Христов.

Иван Станчев, собственик на частна фирма за линейки: "Разбрах, че издава съобщения за смърт, защото лично съм го викал. И той и приятелката му Дима, която работи при него. И тя не е лекар. Завършили са някакъв курс за парамедик и се изживяват за лекари с печата на Христо Христов, управителят на "Евромед". Христо Христов с пълно съзнание знае, че се извършва това нещо. Издавали са съобщения в дДомове за възрастни, на адреси… Абсолютно навсякъде, където ги извикат. Даже писахме писмо на Министерството на здравеопазването, на министър Ананиев, и той ни написа да проверим в Министерството на образованието…".

Проверка на екипа ни в Българския лекарски съюз показа – такъв лекар няма!

Освен с дома на д-р Вършилов, Георгиев работи и с този в Горна Махала, община Калояново, който е за възрастни хора с деменции. Потвърждава го кметът на община Калояново Георги Георгиев, както и персоналът на дома.

Неотложната помощ на Георгиев освен, че обслужва Домове за възрастни хора в Пловдив и областта, извършва и други дейности. Осигурява и мероприятия като конни състезания и футболни мачове. Констатирал е смърт и в стотици други случаи през последните 15 години.

Георги Георгиев твърди, че като парамедик – 4-та степен има право да извършва медицински манипулации и да констатира смърт. Нещо повече има генерално пълномощно от д-р Христо Христов да извършва тези действия.

Разговорът с Георгиев е няколко минути, след като лекар от неговата фирма пише съобщение за смърт на възрастна жена. Случва се по нареждане на Георгиев, при това само с копие от лична карта. И това не е единственият абсурд. Жената е починала преди месец. И тогава смъртта отново е констатирана от неотложната помощ на Георгиев. Вероятно отново с печата на доктор Христов.

Цялото разследване вижте във видеото:

Във втора част на нашето разследване очаквайте: Как се пише съобщение за смърт, без дори да си видял покойника? Възможно ли е да умреш два пъти? Цялата схема. Кой стои зад Георги Георгиев? Реакцията на експертите в здравеопазването и тази на полицията и прокуратурата в Пловдив. Следва продължение!

 

Изпрати новина