Как  се минава фиктивен годишен технически преглед на автомобил? Уточняваме фиктивен, защото едва ли автомобил без спирачки, гърне и куп нередности, би минал през пункт, където спазват законите. В следващите минути ще ви покажем, че това е възможно. В пункта, в който се случва това, полицията вече  е правила акция. Без резултат засега. След разследване на GLAS.bg отново последва акция. Последваха арести и наказания. Къде се случва това?

Пунктът за годишни технически прегледи се намира във Велинград. Извършва ги фирма „Чепино-Автотранспорт ЕООД“ със собственик Димитър Беев, а синът му Красимир Беев е управител на пункта. На вратата отвън ни среща огромна табела :„Лесно и веднага“. Оказа се, че тук дори автомобили за бракуване минават преглед лесно,  веднага и без проблем. Минаваме и ние. Човек от екипа ни влиза с автомобил, за който дори експертите не могат да повярват че е докарал на самоход. Със скрита камера записваме целия преглед. От записите се вижда как представителите на Комисията на пункта изобщо не си правят труда да проверяват в системата има или няма преглед нашия автомобил. Работят със специална флашка и не въвеждат данни в системата на ДАИ.

Прави впечатление също, че  председателят на Комисията   поставя кабел от уреда, който измерва температурата на маслото и оборотите на двигателя, без  въобще да го включи никъде. А, би трябвало да го свърже със захранването за  запалката, което по-късно разбираме че изобщо не работи. Разкачено е и гърнето. Това обаче не притеснява никой от Комисията и минаваме без проблем.

 Минути след  като сме платили започва акция на сектор „Икономическа полиция“-Пазарджик. На място пристигат и експерти от Изпълнителна Агенция „Автомобилна администрация“-ДАИ, служители на Инспекцията по труда и Пожарна Безопасност. Започва следствен експеримент, и колата ни отново минава преглед. Колата ни няма ръчна и задни спирачки, и още куп неизправности по нея.  В същото време представителите на Комисията признават пред разследващите, че поне 10 коли са минали фиктивен преглед преди нашата същия ден. Действието се развива на обяд.

Собственикът на пункта Димитър Беев твърди, че всички прегледи се извършват прецизно и в рамките на закона.

„Отидете на другите пунктове. Отидете в София и вижте там как минават колите. Това е сега номер на ДАИ, понеже искат да ни вземат лиценза“., твърди Беев.

Преди близо две години в пункта е имало подобна акция отново на Икономическа полиция-Пазарджик. Има и образувано досъдебно производство в Районна прокуратура –Велинград. Експерти от ДАИ признават, че още тогава са имали основание да отнемат лиценза на пункта. Това обаче не се е случило.

От проверката на документите и експертизата на ДАИ става ясно, че има причини за акциите на полицаите,  и по всичко личи, че не са „неоснователни“.

Управителят на пункта Красимир Беев твърди, че не знае че при тях голяма , част от автомобилите минават фиктивно. По време на акцията той беше задържан, защото се опита да скрие флашката, с която работи пункта от полицаите.

Вторият преглед на автомобила ни не минава лесно и веднага. Изобщо не минава, а първият преглед е обявен за фиктивен.

За никого не е тайна, че фамилията Бееви притежава автобуси и дълги години държеше обществения транспорт в Пазарджик и областта. Част от автобусите са паркирани в пункта.

Кои са фамилия Бееви? Собственикът на пункта-Димитър Беев и управителят –неговият син Красимир Беев и преди са се сблъсквали с нашето правосъдие. Само че, за укриване на данъци. Димитър Беев има още един син-Фидел Беев. През 2003 г. той е избран за кмет на Велинград, но през 2004-та  прокуратурата в Пазарджик му повдига обвинение затова, че е доставял горива на общински обекти и­ детски градини за над 140 хиляди лева. Осъден  е докато е депутат в 40-то Народно събрание.

Освен с арест на управителя, разпити и изземване на документи, акцията приключва и с два броя спрени канала в пункта от специалистите към Дирекция Инспекция по труда –Пазарджик. Причината е липса на обозначителни знаци  и маркировка.

Районната прокуратура във Велинград вече втора година събира доказателства след първата акция в пункта за технически прегледи на Красимир Беев. Увериха, че ни делото скоро ще приключи. Остава въпроса: ще бъдат ли повдигнати обвинения или случаят ще бъде прекратен?

Вижте цялото разследване на Glas.bg: