Безхаберие, немарливост, а може би и користни сметки са на път да затрият безвъзвратно една от най-старите и уникални църкви у нас. Средновековният храм "Св.Св. Петър и Павел" се намира до драгоманското село Беренде, по-точно в местността "Селище", на левия бряг на река Нишава.

Смята се, че е построен по времето на Иван Асен II в първата половина на 13 век. Тук е изрисуван лика на владетеля, а има хипотеза, че може и да е погребан в светата обител.

"Св. Св. Петър и Павел" притежава безценни стенописи, сравними с тези в Боянската църква, с която се мери и по години. Храмът обаче се руши и без спешен ремонт е обречен. В същото време институциите, които би следвало да направят всичко възможно за спасяването му, нехаят.

За "Св. Св. Петър и Павел" се заговори преди две години, когато местните хора възроптаха срещу решение на вече покойния проф. Божидар Димитров, който като шеф на Националния исторически музей, смяташе буквално да пренесе храма в Бояна и да го позиционира в двора на НИМ.

След бурните протести на хората, които не искаха да се разделят с невзрачната на външен вид, но безценна като културен и исторически паметник църква, тя беше оставена на мястото си.

За съжаление светинята не само не е възстановена, но състоянието на сградата и стенописите се влошават, а от медния покрив няма и следа.

Изображенията на Св. архангел Гавраил, Св. архангел Михаил, Св.Св. Константин и Елена, както и на светците воини – Св. Теодор Стратилат, Св. Димитър и Св. Георги на практика са съсипани.

Някогашният гробищен парк, близо до църквата, пък прилича на филм на ужасите, което се вижда в кадрите на TrafficNews.

Екипът ни беше потърсен за помощ от жители на Беренде, които възмутени разказаха, че неизвестен дарител е осигурил солидна сума за ремонт, но такъв няма, а общинските и църковните власти си прехвърлят топката.

Публикациите за ремонтиран покрив и сменена врата на светата обител се оказаха далеч от истината. Единственото, което е сторено, е път до църквата. С построяването му се е ангажирала община Драгоман със свои средства и от дарение. 25 хиляди лева обаче стигнали само за балиране, но не и за асфалт. Затова желаещите да стигнат до храма трябва да използват джипове и друга високо проходима техника.

TrafficNews потърси за коментар на критичното състояние на храма компетентните институции. От община Драгоман и от Софийската митрополия ни увериха, че пари са отпуснати, но колко се оказа дълбока тайна. Тайнствен е и дарителят.

А на многобройните въпроси кога ще бъде възстановена църквата с национално, културно и историческо значение, получихме мъгляв отговор: "Скоро!", но без никаква конкретика.

Докато търсихме отговори за църквата в Беренде, се натъкнахме на още една национална светиня, която в момента е ужасяваща и тъжна гледка. Става въпрос за Маломаловския манастир.

Вижте видеото:

Трагичната гледка с родните храмове става още по-тъжна, ако направим сравнение с реакцията във Франция след пожара в катедралата Нотр Дам. За броени часове бяха събрани дарения за над 1 млрд. евро, а лично президентът Макрон се ангажира до 5 години пострадалият символ на Париж да бъде напълно възстановен. Общинските власти пък спешно приеха наредба за опрощаване на част от данъците за всички дарители. Затова може да бъдем сигурни, че Нотр Дам ще върне блясъка си.

Кой обаче у нас може да гарантира, че това ще се случи с храма "Св.Св. Петър и Павел" и Маломаловския манастир, както и с много други светини с подобна съдба из страната ни.