Европейската комисия ще разследва България, след като стана ясно, че руската петролна компания „Лукойл“ се е възползвала от вратичка в санкциите на ЕС, за да събере 1 милиард евро за военните нужди на Кремъл, съобщи POLITICO.

Възползвайки се от освобождаването от забраната на ЕС за руски петрол, договорено миналата година, България позволила на милиони барели петрол от Москва да достигнат до притежавана от Русия рафинерия на нейна територия, която след това изнесла различни рафинирани горива в чужбина, включително в страните от ЕС.

„Обърнахме внимание на това и поискахме обяснение от българска страна“, каза високопоставен служител на Комисията, който поискал анонимност.

„Вярно е, че тези дерогации и изключения могат да създадат проблеми“, каза служителят, добавяйки, че „се опитваме да ги премахнем постепенно, но не мога да скрия факта, че все още има няколко дупки тук и там“.

Изданието пише, че вратичката е позволила Русия да прибере приблизително 983 милиона евро, като също така е генерирала почти 500 милиона евро печалби за собственика на рафинерията „Лукойл“.

На България й бе разрешено да внася руски суров петрол по море миналата година, след като изтъкна, че доставките са необходими за нейната енергийна сигурност, пише още изданието, пише БТВ.