На заседание на парламентарната група на ПП-ДБ следващата седмица ще стане ясно дали ще подкрепят кандидатурата на Димитър Радев за управител на БНБ. Това заяви пред БНТ депутатът Владислав Панев.

„Ние вчера проведохме изслушване с Димитър Радев и му задавахме въпроси, включително за проблемите, които имаше в банковата система по време на неговия мандат, както и разрешенията за сделката с Общинска банка и акциите на Първа инвестиционна банка, които бяха придобити от Българската банка за развитие. По отношение на банковия надзор имаме своите забележки. Там проблемът е, че подуправителят и неговият мандат продължават и след този месец“, каза Панев.

Споменът от КТБ не е толкова далечен. Българската банка за развитие под ръководството на Стоян Мавродиев се превърна в новото прасенце касичка на олигархията. Това, че през последните две години банката се управлява добре и стабилно, е изключение от правилото, подчерта той.

Панев заяви, че има идея Българската банка за развитие да бъде приватизирана.

Това би било много сериозен риск пред банковия надзор и държавните финанси продължаването ѝ да бъде държавна институция. Това, за което е създадена – подкрепа на малък бизнес, не се осъществява, коментира заместник-председателят на групата на ПП-ДБ.

Дали ще има подкрепа за тази идея – предстои да говорим с парламентарните групи. Това е решение на Министерски съвет и по-конкретно на министъра на иновациите и растежа, добави той.

Владислав Панев успокои, че няма опасност за банковата система. Тя е достатъчно стабилна и в обозримо бъдеще проблеми с търговските банки няма да има.