„Намирам кандидатурата на Антон Хекимян за малко странна. Тя е в разрез на това, което и Бойко Борисов, и Георги Георгиев казаха за техния кандидат. Когато г-н Георгиев описа моята кандидатура, написа: „София не е учебна кола”. В същото време избират да заложат на човек, който седмица преди началото на кампанията решава да се занимава с проблемите на София. За да работи добре едно демократично общество, трябва да има Китайска стена между медиите и политиката”. Това каза номинираният за кандидат-кмет от ПП-ДБ Васил Терзиев пред NovaNews.bg.

„Едно е да общуваш с политици, друго е да се включиш като кандидат за кмет на София. Няма как някой да каже, че не е подготвен. Ние месеци сме отделяли усилия, за да изградим екип”, обясни той.

Терзиев обясни, че не се притеснява от кандидатурата на Хекимян. Според него има счупена комуникация и хората чувстват общината като едно външно тяло. „Процесът на оздравяване трябва да започне оттам – от решаване на системните проблеми, ангажиране на гражданите”, каза той. Кандидатът на ПП-ДБ смята, че превъзхожда конкурента си от ГЕРБ-СДС с управленски опит и изграден екип. „Аз тези хора ги познавам, заедно строим добрите примери, практики”, обясни Терзиев.

Като проблем на управлението на столицата той назова деленето на „наши” и „ваши” районни кметове. Бихме работили да е по-честна формулата – да могат да се разпределят повече средства и да има прозрачност, обясни той.

За проверката на големите инфраструктурни проекти, която бе заявена от кандидата на ГЕРБ Хекимян, Терзиев обясни, че тази задача върви паралелно с въпроса за бюджета. „Проблемът е системен. Най-куца заниженият контрол”, обясни Терзиев.

„Проблемите започват от липсата на анализ, непълно заданието на даден проект – от хвърчащ лист без много обществено обсъждане се прави инженеринг (комбинира се и изпълнението, и проектантската дейност в едно). Това работи, но не и когато заданието е на хвърчащ лист. Ние ще променим процеса с по-пълни задания, което значи изграждане на капацитет на самата община да е по-отговорна при оформяне на заданията. Прозрачност на обществените поръчки,  разделяне на проектантката и изпълнителската дейност и засилен контрол. Във всяка една фаза – управлението на даден проект, ще направим необходимото, за да се качи нивото”, обясни той.

Запитан за своя произход, Терзиев заяви: „връзки с Държавна сигурност нямам и много държа това да не бъде вменявано. Вярвам, че един човек трябва да бъде съден по делата му, компетенциите, по твърденията му.”.

Той е готов за дебат с основния си опонент Антон Хекимян и пожела: „Нека по-добрият победи”.