Върховната касационна прокуратура проверява заместник-министъра на икономиката Александър Манолев за злоупотреба с евросредства. Обвинението се е задействало по медийни публикации.

Преди дни "Биволъ" публикува информация, че Манолев е собственик на имот, в който е построена "къща за гости", финансирана с 380 000 лв. по проект на Програмата за развитие на селските райони.

По данни на журналистите плащането е одобрено от Държавен Фонд "Земеделие" през декември 2015 г., само месец след като Манолев е назначен за зам.-министър на Ангелкова.

В двора на къщата има и басейн, с минерална вода, прекарана специално до там. Според разследването на "Биволь", къщата никога не е функционирала като хотел, а се ползва само за частни нужди.

По тази причина обвинението е и изискало от Държавен фонд "Земеделие", заверено копие от проекта, финансиран по Програма за развитие на селските райони. Ще бъдат разпитани и хора от Фонда, които са работили по този проект.

Къщата за гости с европари изяде главата на зам.-министър МанолевТой подаде оставка заради проверката на прокуратурата, а Борисов веднага я прие

Схемата с използване на средства от Програмата за развитие на селските райони за строеж на частни вили не е нова. През годините на няколко пъти бяха разкривани схеми, при които "къщи за гости", построени с евросредства, на практика се оказват частни вили.

Това не е първият скандал, в който се замесва Манолев. През септември миналата година той беше номиниран от премиера Бойко Борисов за министър на транспорта на мястото на Ивайло Московски.

Манолев се оттегли обаче след "мъжки разговор" с Борисов. Причината – медийни публикации за инцидент на пътя с негово участие, завършил със саморазправа, както и сенчести бизнеспартньори.

Макар че отрече обвиненията зам.-министърът на икономиката реши да не става министър на транспорта, заради "координирана атака".