ПП „Български възход“ откри предизборната си кампания в Пловдив преди броени дни. Като основни приоритети на партията, лидерът Стефан Янев определи демографската катастрофа в страната, която може да се определи като "кризата на кризите".

Днес председателят на политическа партия „Български Възход“ инициира Конференция с международно участие, на която се обсъдиха актуални политически теми и икономически решения за справяне с кризата в страната.

По време на събитието, провело се в Гранд Хотел Пловдив, чрез видеоконферентна връзка взеха участие политически и икономически експерти от Лондон, Палма де Майорка, Израел и САЩ.

На организираната кръгла маса, на дневен ред бяха две основни точки – глобалния либерализъм и консерватизма в бъдещето на Европа и търсенето на дългосрочни решения за българската икономика и моментните кризи в нея.

Пред репортер на TrafficNews, бившият служебен премиер сподели основните приоритети пред партията и инструментите с които страната може да се справи с множеството кризи. Стефан Янев коментира и въпроса с газовите доставки и опустошените села в Карловско.

В своята кампания, ПП „Български възход“ ще заложи на чисто икономически план в търсене на дългосрочни решения за развитие на българската икономика.

„ Ще разчитаме на инвестиция в индустриите, която може да донесе висока добавена стойност за българската икономика. Нужни са специалисти, които ще се развиват в тези индустрии. Те трябва да бъдат достатъчно добре заплатени, за да имат основание да се развиват в личен план, съответно да развиват индустрията, а така и българската икономика.  

Нужен е темп на растеж, който е по-голям от досегашния и дай боже да е двоен и троен. Това е дългосрочната програма към която се стремим. Развитие на икономиката в много сектори, преди всичко в производство с високо добавена стойност”, каза Стефан Янев.

Председателят на ПП „Български възход“ коментира и въпроса с доставките на газ и настъпилата газова криза като каза, че „газ ще има”, но този въпрос не трябва да се политизира.

„Политиката за осигуряване на редовните доставки на газ може да бъде насочена в максимално широко отворени разговори с всички видове доставчици. Газ ще има, но този въпрос не трябва да се политизира, а да се остави в ръцете на  хората, които разбират от тази търговия”, каза Янев.

Относно подредбата на кризите по приоритет за решаване, бившият служебен премиер каза, че „множеството кризи трябва да се решават заедно, но приоритетите винаги идват по направленията, които касаят хората към настоящия момент.”

Стефан Янев коментира и засегнати от наводненията пловдивски села, като благодари на държавните институции и всички доброволци, които участваха в спасяването на хора. Според него най-важното е, че не допуснахме човешка жертва.

„От тук нататък е най-важно да се съсредоточат усилия засегнатите хора възможно най-скоро да се върнат към нормалния си начин на живот. Нашите усилия също са насочени в тази посока”, коментира също Стефан Янев.

Той добави, че ПП „Български възход“  организира дарителска кампания за събиране на вещи от първа необходимост, като вече са направени няколко доставки в засегнатите общини.

На въпрос какви инструменти предлагат за решаването на демографската криза в страната Стефан Янев каза:

„Инструментите, които предлагаме са два. Споменах темата с икономиката. Намирането на начин за инвестиции, смислени инвестиции в индустрия и в производства с по-висока добавена стойност.  Хората по естествен начин ще търсят реализация в такъв тип работни места, които дават сериозно заплащане. Това е един сериозен инструмент и при успех много български граждани, които живеят извън пределите на страната, могат да изберат да се върнат в собствената си държава и да се развиват и отглеждат децата си в родината.

Второто направление е да се обърнем към онази типична диаспора на чужди граждани с български произход. Такива каквито има в Молдова, Украйна, Русия, съседните държави, на които да предложим вариант за по-бърз и по-лесен достъп до българската образователна система, до българския пазар на труда. Така тези хора ще могат да се установяват много по-лесно в България.  Да имат възможност да работят, да имат възможност да отглеждат децата си тук и след един няколко годишен престой, да получават пълните права на български граждани.”

Относно темата за евентуални коалиции след изборите Стефан Янев сподели, че първо трябва да се видят реални резултати и след това да се прави аритметика.

„Това е най-сложният и най-тежкият въпрос преди избори. Обикновено отговорът на този въпрос се дава след самите избори, когато се видят реалните резултати - коя партия каква електорална тежест има и какво би могло да се направи. В момента тази аритметика е с много неизвестни. Нека изчакаме вота, за да видим какво ще реши българският народ", завърши Янев.