Решението е мое, поемам отговорност за загубата на изборите във Варна. Това написа в своя позиция Славена Точева по повод оставката си като народен представител от ГЕРБ.

"За да сложа край на всички медийни спекулации искам да обявя пред вас, че вчера сутринта депозирах оставката си като народен представител в 49-то Народно събрание", пише още Тончева.

Смятам, че достойната позиция е да бъде поета политическа отговорност за загубата на местните избори във Варна и това е изцяло мое решение. Стоях твърдо зад кандидатурата на Иван Портних и смятам, че той беше правилният избор за кмет. Този изборен резултат не е отражение на доверието на варненци, а е следствие от създадената нова сглобка във Варна и оказания огромен корпоративен натиск над гражданите, допълва тя.

Запазвам уважението и съпричастността си към всички мои колеги от ГЕРБ и им пожелавам успешна и ползотворна работа по време на 49-то Народно събрание, завършва позицията си Точева.

"Поздравявам я за личното й решение", така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира по-рано  в кулоарите напускането на Славена Точева като народен представител от ГЕРБ.

По информация на "24 часа" това станало след изричното настояване на лидера на партията Бойко Борисов.

Варненската депутатка от ГЕРБ стана известна като "Мис Преференция" или шампионката по преференции. Причината е, че на няколко последователни избора за народни представители тя бе кандидатът, който събираше най-много лични предпочитания. На последните парламентарни избори през април 2023 г. Точева събра над 10 000 преференции и бе проверявана от прокуратурата за купуване на вот.

Заради тези необичайни гласове на Точева се появиха сериозни съмнения, че тя е подкрепяна от варненския бизнесмен със спорна слава Даниел Славов-Дидо Дънката. А на последните местни избори тези обвинения се пренесоха и върху цялата варненска структура на ГЕРБ.