Разделянето на Висшия съдебен съвет, което е заложено в конституционните промени, гласувани на първо четене в парламента, е в правомощията на Велико Народно събрание по утвърдената практика на Конституционния съд. Това е противоконституционно за нас и ще има много сериозни последствия за засягане на върховенството на закона. Това заяви председателят на Асоциацията на прокурорите – Владимир Николов.

"Няма да имаме единна съдебна власт, тя ще се фрагментира. По отношение на прокурорската част, т.нар Прокурорски съвет, който дори не е висш, ще бъде тежко дебалансиран и там няма да има професионално представителство", каза още Николов за БНТ. 

"Ние не сме против реформата и нямаме никакъв проблем да бъдем контролирани. Само че това ще е вредно за хората, защото властите се делят на два вида - политически и юридически. Съдебната власт спада към юридическите. И когато част от политическите власти навлязат толкова сериозно в тази сфера, ние ще имаме сливане на политическите власти. Трябва да има баланс. Прокуратурата трябва да е отчетна и открита, но в същото време тя трябва да се самоуправлява", допълни той.

Владимир Николов припомни, че Венецианската комисия подчертава в няколко свои становища, че съществена част от този съвет трябва да бъде избрана от професионалните съсловия.