Мнозинството в парламента даде зелена светлина на сделката за придобиване на 183 бойни машини за Българската армия.

Депутатите посветиха повече от два часа на дебати и спорове за това дали страната ни трябва да купи от САЩ нови бойни машини. Предложението, внесено от правителството е, за придобиването на 183 машини „Страйкър“, а цената на цялата сделка е за 2 милиарда и 500 милиона лева, които да бъдат плащани в следващите 5 години.

Въпреки споровете мнозинството даде зелена светлина за сделката. Против се обявиха от „Възраждане“, БСП и ИТН.

„Надявам се, че във вътрешния джоб на Тагарев стои неговата оставка и да си я подаде в края на този ден“, призова Борислав Гуцанов от БСП.

„Това, което ни се предлага от марионетното правителство на производителя на сапуни е скъпо, освен това е и старо“, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„Това е добро решение и много съжалявам, че има такива народни представители, които работят против интересите на Българската армия“, категоричен бе военният министър.

По думите му купуваме най-модерните противотанкови ракети.

Тагарев уточни, че машините „Страйкър“ ще се ремонтират в „Терем Холдинг“ като за целта ще се изгради нужното съоръжение. „Тук ще правим ремонтите на тези машини не само за нашата армия, но и за други страни“, увери той.

„Хубавото е, че поне няма съмнение, че трябва да има нови бойни машини за пехотата“, каза от своя страна депутатът от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев.

По-късно от БСП заявиха, имат съмнения за конфликт на интереси на министър Тагарев за поръчка за 11 млн. лв. за армията.

„Имаме съмнения за много жесток конфликт на интереси между семейството на министъра на отбраната Тодор Тагарев и поръчка, обявена от Министерството на отбраната още през октомври 2021 г., която е за доставка на безпилотни летателни системи „Терес-02“. Една година и 10 месеца след обявяването на поръчката и само един месец, след като Тагарев поема поста министър на отбраната, за изпълнител на поръчката е избрано обединението „Български безпилотни летателни системи“. Изпълнителен директор на една от фирмите в това обединение, „Телерис“ ООД, е съдружник със съпругата на г-н Тагарев в друга фирма – „Проком“ ООД. А самият Тодор Тагарев все още фигурира като консултант в сайта на тази фирма“, заяви народният представител от БСП проф. Румен Гечев.

Той подчерта, че стойността на поръчката е около 11 млн. лв. и че има информация, че от кабинета на министъра на отбраната са се опитвали да оказват натиск върху дирекцията, свързана със сделката, за промяна на стойността на проекта.

„Тази информация е проверима и говори за много остър конфликт на интереси на министър Тагарев, тъй като една огромна поръчка на Българската армия отива в ръцете на хора, които са свързани с неговото семейство“, категоричен бе Гечев, пише БТВ.