Безконтролната власт ражда цинизъм. С цинизъм не може да има ефективно управление, не можем да мислим за проблемите на хората. Така президентът Румен Радев коментира в Пловдив исканата оставка на вицепремиера Валери Симеонов по повод изказването му по адрес на майките на деца с увреждания, че са “кресливи”, а децата им “уж болни”.

Държавният глава беше гост на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", където пред студенти изнесе лекция на тема "Ценности, лидерство, образование в демократичното общество". Близо 500 студенти от учебното заведение се събраха в двете аули, като в едната гледат лекцията на президента на видео стена.

Студентите също поискаха позицията на президента за скандала с Валери Симеонов. Запитването бе отправено от третокурсничката Емилия, след като Радев призова за непримиримост към простащината, беззаконието и безобразието. Близо 500 студенти, разпределени в две зали и препълнили коридора на университета, посрещнаха с аплодисменти въпроса на колежката си.

Да не сте се наговорили с медиите, шеговито подметна в отговор Радев. Той повтори и изказването си пред журналисти - безконтролната валст ражда цинизъм, а с цинизъм не можем да постигнем нито една от поставените цели. 

Проблемът е, че натрупалият се негативизъм ще се изсипе върху г-н Симеонов, но това няма да реши спора. Изказването на вицепремиера е отпреди дни, майките протестират от месеци, а проблемът е от години. Той се задълбочава от факта, че много от политиците на България станаха абсолютно нечувствителни към социалните проблеми. Връщам се към типа институции, които трябва да упражняват абсолютен контрол над властимащите - това е начинът за справяне с цинизма, коментира пред студентите президентът.

Коментара на президента Румен Радев и атмосфера от неговото гостуване, вижте във видеоматериала на Авел Бялков:

 

Още за срещата на държавния глава със студенти от Пловдивския университет, може да прочетете в материала:

Президентът в ПУ: Изостанахме от бившите соц държави, проиграхме много възможности СНИМКИБългария има нужда от млади и мислещи хора, заяви Румен Радев пред пълната зала на университета