Държавният глава Румен Радев поздрави президента Стево Пендаровски по случай държавния празник на Република Северна Македония Илинден – Ден на републиката. Това съобщиха от пресцентъра на президента. 

В поздравителния си адрес българският президент отбеляза, че тази година се навършват 120 години от Илинденско-Преображенското въстание – величаво и знаково събитие от общото историческо и културно минало на България и РСМ. Целта и саможертвата на героите на Илинденско-Преображенското въстание е един от мостовете през времето, свързващи двете държави и техните граждани, подчертава българският държавен глава.

„Отражението на идеалите за свобода, равенство и братство на нашите предци днес припознаваме във фундаменталните права, залегнали в основата на ЕС, към който искрено желаем да се присъедините“, посочи Радев.

Държавният глава изрази подкрепата на България за усилията на РСМ за цялостно изпълнение на критериите за членство, както и на всички поети ангажименти и постигнати договорености по пътя на Република Северна Македония към ЕС.

В поздравителният си адрес Румен Радев посочи още, че контактите между хората от двете страни са важен път към изграждане на искрени добросъседски отношения. Той подчерта, че постигнатите между България и РСМ договорености за съвместно отбелязване на паметни за общата ни история събития предоставят отлична възможност за сближаване.

„Убеден съм, че заедно можем и трябва да разрешим отворените въпроси в двустранните отношения, което се очаква от нашите граждани и е в името на общото ни бъдеще в Обединена Европа“, заяви още той в поздравителния си адрес.

Снимка: Архив