резидентът Румен Радев няма да бърза с връчването на първия мандат за съставяне на правителство, стана ясно на проведените на "Дондуков" 2 консултации с парламентарните сили. ГЕРБ-СДС отказаха да участват в тях. Държавният глава смята, че трябва да се сформира правителство, но не на всяка цена. 

Президентът заяви, че не може и не трябва да е архитект на бъдеща управляваща коалиция, защото не е в правомощията му и това е отговорност на Народното събрание. 

Нова управленска формула и излъчване на стабилен кабинет, но без партийни коалиции и разпределение на министерски кресла на квотен принцип, а правителство, формирано около конкретни приоритети. По тази хипотеза разсъждаваха представителите на пет от парламентарните партии в рамките на консултациите при президента, преди Румен Радев да обяви кога ще връчи първи проучвателен мандат за съставяне на правителство на "Има такъв народ". 

Партията на Слави Трифонов ще се опита да реши сложната задача и да сформира кабинет, а президентът одобри подхода им да разговарят с още четири парламентарни формации за общи политики: 

"Тезата "отиваме на предсрочни избори" засега да я оставим някъде на заден план. Очаквам наистина този път да се изчерпят всички опции", подчерта Радев, предава БНР.

Шансовете 46-ото Народно събрание да излъчи кабинет са добри, смята лидерът на парламентарната група Тошко Йорданов. По много точки партията на Слави Трифонов има общи виждания с протестните формации, с БСП и дори с ДПС: 

"Ние в коалиции с партии няма да влезем. Ще проведем разговори, ще изложим нашите виждания кои са приоритетите пред страната. Ако другите партии сметнат, че те покриват техните приоритети до някаква степен, ще преценят дали да подкрепят кабинета, или не. Това е".

За лидера на БСП Корнелия Нинова търсенето на диалог е най-важно във фрагментираното 46-то Народно събрание: 

 "Със сигурност ще е трудно точно заради тези плаващи мнозинства да се намери съгласие по ключови въпроси. Трети избори ще са изключително тежки за България".

Обединение "Демократична България", които започнаха разговори с "Има такъв народ", са готови да подкрепят правителство, но не на всяка цена. Зависи от концепцията и формулата му, обясни Христо Иванов:

"Нямаме интерес да излъчваме хора в някакъв потъващ кораб или пробит кораб. Нашата цел е колкото може по-бързо да се разберем по всички ключови теми. Следващото управление да бъде имунизирано от най-добрите експерти по дълбоката държавност - ДПС, това ще бъде много важен приоритет".

"Има основа за диалог и тя не трябва да бъде минирана", смята лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Припомня, че няма безусловна подкрепа, за ДПС тя минава през възстановяване на нормалността в държавата:

"Възстановяването на демокрацията не може да се случи чрез недемократични методи и инструменти. Демонтажът на порочния модел не може да се случи със същия модел".

От "Изправи се, БГ! Ние идваме!" са готови да подкрепят правителство на промяната с участие на "Има такъв народ" и "Демократична България": 

"В правителството, което беше предложено първия път, се виждаха свързаности,  включително с ДПС, но все пак, мисля че ще стане кристално ясно в момента, в който бъдат предложени и личностите, дали има участие на ДПС в подреждането на следващия кабинет", обясни лидерът на групата Мая Манолова.