Амбициозната законодателна програма изисква приоритизиране, но най-важното е съставянето на правителство. Новата формула, която се предлага, е формиране на кабинет не като коалиция с разпределение на министерски кресла, а формиране на кабинет около съгласие за цели, приоритети и ценности. Затова е изключително важно да се намери верният диалог. И положителното е, че такъв подход позволява всяка партия да тежи не толкова с броя на своите депутати, а с приоритетите и идеите си за намиране на изход от социалната и икономическата криза, за демонтаж на порочния управленски модел, за справянето с корупцията, бедността и неравенствата. Това заяви президентът Румен Радев в началото на разговора си с последната от парламентарните сили - групата на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Извели сме на преден план важните теми за гражданите, свързани с техните доходи, обясни Мая Манолова. И напомни, че искат преизчисляване на пенсиите, компенсации за бизнеса, особено за малките и средните фирми, за подкрепа на децата и семействата, за майките на деца с увреждания, подкрепа на гражданите срещу монополите, както и ревизия на управлението на ГЕРБ. Имаме пълно съвпадение с другите формации на промяната за истинска и дълбока съдебна реформа, включително за преустановяване на порочния модел на еднолична власт на главния прокурор, каза още Манолова, предаде 24 часа.

Около тези политики, които са важни за гражданите, може да бъде изградено мнозинство, което да подкрепя платформата на обикновените хора, а не на една партия. Това очакват хората, заяви Манолова. Готови сме и ще подкрепим правителство на промяната, но не и ако в него се вижда дългата ръка на ГЕРБ и ДПС. Такава подкрепа би била токсична прегръдка, която да убие очакванията на хората за промяна, би била неприемлива за тях, категорична бе лидерката на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Бихме подкрепили кабинет с участието на формациите на протеста. При първия сигнал, че се правят тънки партийни сметки и политически инженеринг, нямаме никакво съмнение да се върнем там, откъдето дойдохме - на площадите. Не искаме постове, не сме кандидати за такива, като гражданска формация призоваме партиите да загърбят своите партийни интереси и сметки, за да бъде сформиран кабинет, каза още Манолова.

Няма да допуснем извиване на ръце и шантажиране на участниците в следващия кабинет чрез конструкцията на "златния пръст". Ще настояваме всички решения в парламента да се вземат публично и прозрачно, а всяка партия да обяснява защо подкрепя или не закони, които са в интерес на гражданите, категорична бе тя.