Започнаха третите за деня консултации между президентът Румен Радев и парламентарно представени групи.  На „Дондуков” 2 пристигнаха тримата представители на „Демократична България”, които изразиха своята готовност да участват в съставянето на редовно правителство.

Президентът ги поздрави за това, че са вдигнали резултата си от предишните избори, като през цялото време са поддържали активен диалог. Радев обърна специално внимание на бележките на ЕК по последния вариант за Плана за възстановяване. В него има редица условия, които са поставили от Комисията – ясен календарен график за реформи в екологията, правосъдието,  здравеопазването и пазарните регулации.

Христо Иванов заяви, че България има нужда от парламент с ясна  реформаторска роля и активно правителство.   На първо място обаче  трябва да се подготвим за следваща ковид вълна, която да може да мине с минимални  щети и рестрикции.

„Този парламент има толкова много предизвикателства,  като трябва да се състави редовен кабинет. Сложна задача, която отговаря и на обстоятелствата у нас.  ДБ има волята да участва в съставянето му -  дали като коалиционен партньор, дали отстрани дава подкрепа,  или като добронамерена опозиция -  имаме потенциал да участваме отговорно. Радвам се, че ни предстоят преговори и разговори,  като със сигурност от наша страна, темата за персони няма я водим. Ясни са предизвикателствата, въпросът е в решенията . Също така как да формираме трайна парламентарна конфигурация.  Въпросът не е да има някакъв кабинет, той трябва да стъпи на формула на подкрепа, която да му осигури гръбнак. Трябва правителство на дълбоката промяна, но ние няма да я дадем  нашата подкрепа на всяка цена”, каза Иванов.