Премиерът акад. Николай Денков коментира доклад, който беше публикуван днес, за това, че дерогацията не понижава цените на горивата у нас, а генерира свръхпечалба за "Лукойл" и че бургаската рафинерия използва вратички в режима на Европейския съюз за руските санкции и ги заобикаля като преработва руския петрол, който получава и го изнася в чужбина.

"Голяма част от информацията в този доклад беше известна и преди това. Няма особена изненада освен скалата, в която се развива тази схема за заобикаляне на санкциите. Това, което трябва и може да се направи, е да се действа според законите, а там, където законите са безсилни - да бъдат съответно подобрени. Много приказки бяха казани по отношение на дерогацията в България и затова защо тя се удължава. Нека да напомня, че дерогацията всъщност се скъсява с идеята, че постепенно трябва да се премине към неруски нефт, за да сме сигурни, че няма да се окаже на пристанището липсва нефт и оттам не може да работи рафинерията.

В правомощията на българското правителство и вече е направено е да се повишат значително данъците, които трябва да плаща "Лукойл", за да може да намалеят свръхпечалбите, които са цитирани в този материал. И от една страна да се намалят средствата, които влизат в Руската федерация за водене на войната и от друга да се увеличат средствата, които влизат в българския бюджет", каза Денков на брифинг след форума "Антикорупция, демократична устойчивост и икономическа сигурност" в София, организиран от Центъра за изследване на демокрацията.

Министър-председателят коментира срещата си с ръководителя на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши в София.

"Благодаря на г-жа Кьовеши за посещението й. Поводът, по който се събрахме, е конференция, свързана с борбата с корупцията. Това вече не е само борба за спестяване на публични стредства, за намаляване на борбата за влияние в държавите, а вече започна да се превръща и в борба за запазване на демокрацията", каза Денков.

"Говорихме за работата на Европейската прокуратура в България и набелязахме някои мерки, с които правителството би могло да помогне. Тук сме заедно и Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, за да покажем колко важна е за правителството на България и борбата с корупцията и работата с Европейската прокуратура", допълни премиерът.

Лаура Кьовеши определи разговорите си с премиера и със вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел като "много конструктивни".

"Беше изключително важно да получим подкрепа, че за това правителство борбата с корупцията е върховен приоритет. Това означава постоянен диалог с Европейската прокуратура и единни действия", заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.