Кабинетът е доста по-стабилен, отколкото изглежда по медиите в предизборна ситуация. Това заяви премиерът акодемик Николай Денков на бизнес закуска с Американската търговска камара по случай 120 години от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ.

Според него напрежение, спорове и интереси, с които правителството трябва да се справя, винаги ще има, но голямото мнозинство в Народното събрание и мнозинството от целия български народ, по думите му, подкрепяли общата цел на кабинета.

Денков посочи, че не е случайно, че вицепремиерът Мария Габриел и ключови министри от кабинета са в САЩ за Втората сесия на Стратегическия диалог България-САЩ.

"Основната цел на правителството е да се интегрираме през следващите години напълно в европейските и евроатлантическите структури. Приоритетите Шенген, влизането в Организация за икономическо сътрудничество и развитие, в еврозона, сътрудничество с ЕС, със САЩ - това е насочено към развитието на България като нормална европейска държава. За постигането на тази цел ще действаме прагматимно. Имаме ясен и конкретен план, работим в екип, за да реализираме тези задачи", каза премиерът Николай Денков.

Американските компании са на четвърто място сред чуждестранните инвеститори в България. Това каза Оливие Маркет, президент на Американската търговска камара в България по време на бизнес закуска с премиера акад. Николай Денков и министри от правителството.

"През 2018 г. когато публикувахме първата версия на този доклад, САЩ беше на 6-то място сред чуждестранните инвеститори в България. Присъствието на американските компании обаче се увеличи през годините и САЩ вече е на 4-то място. Преките чуждестранни инвестиции сега възлизат на 5,4 млрд лева сега"

Изчислени са и канадските инвестиции, които възлизат на 1,3 млрд. лева и са създали около 5000 работни места.

Оливие Маркет подчерта, че се надява условията за бизнес в България да се подобряват още.

"Тези стойности могат да бъдат подобрени, ако имаме благоприятна бизнес среда и по-широка дигитализация. Българските общини, на чиято територия се осъществяват американските инвестиции, също много помагат на бизнеса. Имаме едни продуктивни отношения между местната власт и инвеститорите", каза Маркет.

"Наблюдаваме, че това правителство работи в много трудна среда, преминава през кризи. Но правителството може да разчита на подкрепата на Американската търговска камара. Виждаме какви са евроатлантическите ценности, които изповядва това правителство и сме тук за да помагаме", коментира Оливие Маркет.

Тема на събитието е 120-ата годишнина от установяване на дипломатическите отношения между САЩ и България.