Българския хелзински комитет поиска партия „Възраждане“ да бъде обявена за противоконституционна и да бъде разпусната. Подаден е сигнал до прокуратурата, подкрепен от над 120 общественици. Посочва се, че формацията на Костадин Костадинов погазва закона, както и подстрекава насилие. Сред аргументите им попдат случаи, в които партията упражнява тормоз върху журналисти и нарушаване на правото на свобода на изразяване.

 

Ето и пълната позиция на БХК:

С дейността си партия Възраждане и нейният лидер Костадин Костадинов целят да разрушат демократичния правов ред в България.

От Възраждане все по-често отправят открити призиви за насилие и използват противозаконни средства за постигане на свои политически цели. В сигнала са изредени редица конкретни случаи, в които партията нарушава грубо Закона за политическите партии и Конституцията, а активисти на Възраждане, включително нейният лидер, нерядко използват или подбуждат към насилие.

Подробно са описани действията на националистическата формация около мерките срещу КОВИД кризата и опитите волята на суверена да бъде подменена с интересите на една партия с противозаконни средства. Посочени са и акциите им във връзка с позицията, която заемат по войната на Русия с Украйна, при които има и пострадали граждани. Възраждане систематично използва антисемитизъм, насажда омраза и ненавист към бежанци, роми, както и към представители на ЛГБТИ общността. Мишена на техните нападки са отделни граждани, държавни институции, дори персонала на заведение в центъра на столицата. Привърженици на национализма под флаговете на Възраждане осуетиха кинопрожекция на европейски филм в София и Варна, като полицията не успя да гарантира правото на мирно събиране на граждани. Описани са и случаи на тормоз върху журналисти и нарушаване на правото на свобода на изразяване.

„Изразяването на противоположни виждания по обществено политически въпроси е нормален процес в демократичната държава“, пише в сигнала. „Но използването на противозаконни средства за постигане на политически цели, включително използване и подбуждане към насилие, не може да се ползва с конституционната и законова защита на свободата на изразяване и свободата на сдружаване в едно демократично общество“.

Когато партията употребява или призовава за насилие и си поставя за цел премахване на установения демократичен модел на публична власт и замяната му с репресивно по своя характер управление държавата е длъжна да вземе мерки за ограничаване на партията.

Сигналът е адресиран до и.ф. главния прокурор, който може да предприеме действия за разпускането на партията и за обявяването на дейността й за противоконституционна. Копирани са и Висшия адвокатски съвет и Омбудсмана, които имат важна роля за опазване на основните права на гражданите. Вносители на сигнала са и значими общественици, граждански активисти и доказани професионалисти в различни сфери. Списък с техните имена може да видите в прикачения файл.