Общинското здравеопазване под тепетата е стиснато здраво в хватката на политическите игри при управляващите, а поредната му жертва може да стане бившата Първа градска болница.  В Бюджет 2016 са заложени 1 милиона лева, които да покрият задължения на МБАЛ „Св. Мина”. Според кмета лечебното заведение се превръща във втора Белодробна болница, на която в продължение на години се покриваха дупките в бюджета от общинската хазна.

Въпреки това горещият стол на директорското място бе предоставено от ГЕРБ на техните партньори от Реформаторския блок. Така и ръководните постове в болниците се превърнаха в  разменна монета при договорките между управляващите в Пловдив.

Разногласие за поста има и при самите реформатори. ДБГ, ДСБ и хората на Здравко Димитров влязоха в спор кой от поеме поста в болницата. Най- вероятно това ще е д-р Пламен Фотев.

Любопитното при д-р Фотев е, че той бе уволнен от ДКЦ V в първия мандат на кмета Иван Тотев, като мотивите бяха лоши финансови резултати. В политическите централи тогава се заговори, че зад смяната стои тогавашният фаворит в редиците на ГЕРБ – д-р Калин Калинов. Бившият директор на Онкодиспансера бе тръгнал именно от шефския пост в бившата пета поликлиника. Д-р Фотев пък прехвърли вината за лошото състояние на поликлиниката към Калинов. В крайна сметка старият довереник на БСП бе уволнен. По-късно и д-р Калинов също бе изхвърлен от КОЦ – Пловдив и тогава той мина в редиците на Здравко Димитров. Сега бившият шеф на Онкото е общински съветник в групата на реформаторите и местната коалиция около Зико.

Така доскорошните врагове – д-р Фотев и д-р Калинов стоят на една скамейка при разпределянето на постовете в Общината. Много вероятно е обаче вторият да не подкрепи новия фаворит на управляващите за директорския пост в МБАЛ „Св. Мина”.

Каквито и врътки и договорки да се правят обаче, кметът е категоричен, че новият директор на лечебното заведение има само 6 месеца да оправи батака в бившата Първа градска болница. Ако в този период не се види подобрение във финансовото състояние на болницата, Общината ще форсира сливането на МБАЛ „Св. Мина” с МБАЛ „Пантелеймон”. Там директор пък е бившият общински съветник от ГЕРБ д-р Петко Недев.

Още новини ТУК

Благовест Андонов, TNS.bg