„Винаги е срамно да видиш падението на някой интелигентен човек. Вероятно бих подминал репликата „ресторантите и заведенията не са ни приоритет“, ако тя бе дошла от някой с възпитанието на Валери Симеонов. Отношението обаче, и най-вече тонът, с който управляващите се обръщат към нормалните хора и към бизнеса, според мен е плюнка в лицето на всеки българин”, написа вчера Ицо Хазарта по повод поведението на здравния министър проф. Костадин Ангелов.  Последният измина дълъг път през последните четири месеца, за да се превърне от министъра експерт до министъра политик.

Всеки може да направи разлика в риториката на проф. Ангелов.  Експертността от лексиката му все повече отстъпва за сметка на политическото говорене, а живият пример са затворените бизнеси, с които той си гради политическата кариера.

Доскоро 43-годишният хирург не попадаше в полезрението на  политическата система у нас, но след като зае поста на здравен министър, той все по-смело гледа към сцената.  Министър Ангелов вече се готви да влезе в листите за депутат на ГЕРБ, като най-вероятно това ще се случи.  За целта той си е изградил хибриден образ, опитвайки се да вземе нещо от ген. Мутафчийски и нещо от Бойко Борисов. 

„Твърдостта” на здравния министър за това, че ресторантите и баровете не са му приоритет, обаче не изглеждат като категорична и принципна позиция, а по-скоро обикновена доза инат. Не може политик, министър, експерт да говори по тази начин за хиляди затворени обекти – фитнеси, ресторанти, барове, тъй като там работят десетки хиляди български граждани и изхранват своите семейства. Да тъпчеш хора, които не знаят дали ще имат утре какво да сложат на масата, не е далновидно за нито един проектополитик.

По темата със заведенията през последната седмица се изредиха всички министри. От няколко дни обаче тя стана „запазена марка” на здравния министър, който се опитва да демонстрира своята категоричност.

По време на днешния брифинг темата коментира и премиерът Бойко Борисов, който обаче бе доста по-деликатен, обяснявайки, че до 31 януари има много време и всичко е възможно да се случи дотогава. Премиерът говори за правата на заведенията да изразят своята позиция, а не просто да ги сочи с пръст, като източник на заразата.

Проф. Ангелов не трябва да забравя, че същите тези хора, към които той се държи така сега, след това отиват да гласуват. Тогава той вероятно няма да е приоритет за хората в деня на вота, които са били без препитание. А ако иска да взима повече пример, нека види позицията и деликатността на премиера, тъй като хибридният му образ за момента едва ли ще се увенчае с успех.

 

Изгубени в превода! Управляващите с противоречиви коментари за отварянето на ресторанти и моловеВсеки от тях даде различен времеви хоризонт относно вдигането на забраните

Борисов: След 31 януари ще решим кои мерки да отхлабим заедно с ученицитеТова е тяхно право, посочи Борисов за предупреждението за бунт по италианския модел

Министър Ангелов поряза ресторантьорите, ето кога предвижда отваряне на заведениятаЕдна война не се печели с инат, за пореден път заяви той