„Дали сме си датата 31 януари, като ще решим след това кои мерки да отхлабим заедно с учениците.Дотогава има още 10 дни. Ще наблюдаваме броя на заразени и починали, за да вземем решение”, заяви премиерът Бойко Борисов.

„Довечера ще говорим с колегите от  Европа. Напрежението расте, хората са затворени по домовете си. Представете си вече втори месец да трябва да сте си вкъщи  в 18:00 часа в България. Представете си, че го обявим у нас, както е в Белгия, Франция, Германия и т.н  Ние засега сме като оазис по мерките. Рискът този оптимизъм да ни накара да отпуснем много мерките, може да доведе до голяма заболеваемост и да не успеем да го овладеем”, каза премиерът.  Той каза, че максимално се щади психическото и физическото здраве.

„Спорът е голям, удължаването на мерките след 31 януари, означава близо 100 млн. лева още пари за затворените бизнеси.  С тези пари спасяваме работни места и семейства, това не носи придадена стойност”, каза Борисов.

На гневното предупреждение на бизнеса, че може да последва италианския модел и заведенията да отворят протестно на 1 февруари, Борисов отговори: "В края на краищата, това е тяхно право. Нямаме окончателно решение. Ще наблюдаваме ситуацията до 31 януари. Ако върви така и се разберем с бранша при някакви условия да работят, това ще бъде. Имаме 1 седмица всеки ден, ще чуем колегите в Европа, Европейската комисия.". 

 Той припомни, че е имало жестоки спорове между министрите по отношение на бизнеса със заведения.

"Около 30-40 хиляди са в този бранш, но за съжаление много от тях са в сивия сектор. Проблем ми е, защото няма как да им дадем пари, а те месеци наред не работят. При 30 000 заети, едва 6300 са подали заявление", посочи Борисов като прехвърли топката в заведенията. 

"Ако има човек на света, който може да прогнозира, нямаше държави, водещи в медицината в света ,панически и хаотично да въвеждат локдауни. Ние българите ги оставихме на Коледа и Нова година да празнуват и да се чувстват добре. Какво ще се случва през следващия месец у нас и в Европа ще следим внимателно. Искаме да имаме оздравели и ваксинирани до 70%", посочи Борисов.