Дори хората, които целодневно следят новинарските емисии, трудно се ориентират между коментарите, които управляващите правят във връзка с евентуалното отхлабване/ затягане на противоепидемичните мерки. Различните министри обсъждат различни срокове за евентуалното отваряне на затворените обекти - молове, фитнеси, ресторанти и нощни клубове, които в много случаи дори си противоречат.  Както например днес, когато изказвания по мерките направиха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и министърът на туризма Марияна Николова. 

Всеки от тях даде различен времеви хоризонт относно вдигането на забраните. Вижте кой какво каза по часове: 

8. 00 ч. Вицепремиерът Томислав Дончев:

До седмица ще се вземе решение кои мерки да бъдат разпуснати и дали в началото на февруари ще бъдат отворени заведенията у нас. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев. Според него е рано все още да се вземе такова решение, като ситуацията ще бъде коментирана в началото на другата седмица. На въпрос дали ще отворят заведенията, Дончев отговори:

„Никой не е казал още какво ще се случи в началото на февруари. Всичко е възможно. Решението зависи  от темповете на развитието на заболяване, като на този етап никой не може да се ангажира с прогноза от сега за това как ще се развие пандемията“, коментира Дончев в ефира на Нова телевизия.

 

9.00ч. Премиерът Бойко Борисов:

Разглеждаме възможността ресторантите да могат да работят с капацитет от 50% до 22,30 ч вечерта.

Магазините в моловете да могат да работят при ясно определен компромисен начин, но без местата, на които се събират много хора вътре около заведенията за хранене и без детските кътове.
 
Окончателното решение за отпускането на мерките ще бъде взето в четвъртък, но при отбелязване на нов ръст на заболеваемостта и сериозен натиск върху лечебните заведения, ограниченията ще бъдат преосмислени и отново затегнати.
 
11.30ч. Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов:
 
Нека да не разваляме това, което постигнахме, разумът е този който ще ни води. Аз не съм човека, който иска да затваря бизнеси, аз съм човека, който иска да гарантира здравето на българските граждани и техния живот. В момента постигнахме резултат, който е видим за всички. Бяхме водещи по смътност е ЕС, а  сега не сме. Емоцията и нетърпението не са най-добрият съветник, разумът е. Не бързаме за никъде. До четвъртък ще продължаваме да обсъждаме и да се срещаме с всички засегнати страни. Ресторантьори и служители в молове ще бъдат наши партньори, ние не сме от двете страни на барикадата, ние сме едно. За да има хора, които ходят по заведенията те трябва да са живи и здрави. Хората, които говорят в момента са тези, които са здрави или излекувани. Ние трябва да защитим, обаче и  интереса на тези, които са в болница или под карантина, тези които са загубили живота си, лекарите, сестрите и санитарите. Нека да не бързаме с решения, които касаят мерки. Нека да не взимаме емоционални решения. Едва ли има някой на който не му се ходи на разходка или на ресторант, но трябва да бъдем внимателни, заяви здравният министър.
 
15.30 ч. Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията (БАЗ)

Ако не се случи отварянето, обсъждаме италианския модел. До понеделник ще се вземе решение. Не е ясно на какъв принцип се отварят детски градини и училища. Трябва да работим заедно. До ден-днешен изчакахме, затворихме се, сега според нас е моментът, в който трябва да ни бъде върнат жестът и да бъдем пуснати да работим дори при 50% от капацитета. На 1 февруари искаме да отваряме ресторанти, кафенета и сладкарници. Властите предлагат това да се случи на 18-20 февруари, заяви Алибегов.

По думите му заетите в бранша не са съгласни заведенията да затварят преди 23:30 ч.

16.30 ч. министърът на туризма Марияна Николова:

Обсъжда се възможността всички ресторанти да отворят при условия, в които в момента работят ресторантите в хотелите. На следващото заседание на Националния оперативен щаб в четвъртък допълнително ще бъде дискутирана възможността за разхлабване на мерките, които касаят заведенията. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова след проведената в Министерството на здравеопазването среща с представители на ресторантьорския бранш.

Министър Николова поясни, че към момента се обсъжда възможността за отваряне на заведенията две седмици след 4 февруари 2021 г., ако епидемиологичната обстановка в страната го позволява. И допълни, че настояването на бранша е ресторантите да отворят още от 1 февруари, отново при спазване на конкретни условия – 50% заетост и вечерен час. Различни варианти се обсъждат за вечерния час – 22:30 часа, 23:30 часа, но все още не е договорено, уточни вицепремиерът.

Липсата на единомислие е изключително дразнещо на фона на и без това изнервената ситуация в страната. И докато министрите се суетят, от Асоциацията на заведенията обявиха стачна готовност и се заканиха на 1 февруари всички да отворят по италиански сценарий.