Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел има амбиция да бъде изработена и приета национална стратегия за външната политика на България.

Целта е след широко обществено обсъждане да се приеме документът, който да увеличи прозрачността, предвидимостта и обществената подкрепа за външната ни политика.

Стратегията трябва ясно да формулира външнополитическите приоритети, да бъде одобрена от всички институции и приета от Народното събрание - това обяви Мария Габриел при откриването на конференцията "Външнополитическата стратегия на България - предизвикателства и възможности".

По думите ѝ България трябва да бъде фактор за стабилност и сигурност в Югоизточна Европа, фактор за растеж и регионален иновационен лидер.

"Българската дипломация си поставя висока цел - да превърне предизвикателствата във възможности, за да бъде външнополитическата стратегия документ, който има консенсус в обществото и който ще може да се реализира. И всичко това, за да можем да превърнем думите в действия", заяви Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи.