Нова детска площадка в близост до Гранда откриха днес кметът Иван Тотев и районният кмет на "Централен" Георги Стаменов за радост на най-малките жители на квартала.

Въпреки че подобни инвестиции винаги са добре дошли за гражданите, този път действията по реализиране на детския кът бяха силно затруднени от недоволни жители на района, които предпочитаха създаването на паркинг, вместо място са деца. 

Припомняме, че в деня, когато трябваше Георги Стаменов да направи първа копка в пространството на ул. "Капитан Райчо", 20 изключително гневни пловдивчани блокираха изграждането на съвременното съоръжение.  

На официалното откриване на детската площадка днес присъстваха и хората от квартала, които изразиха задоволство от направеното, породено вероятно от факта, че Стаменов успя да намери диалог и консенсус чрез изграждането на десетина паркоместа, реновиране на пейките в близост, подмяна на плочниците и стълбите пред входовете, изграждане на тротоарни настилки. Цялата инвестиция за периферна инфраструктура е от бюджета и е на стойност 35 хиляди лева. 

И днес обаче едно от основните искания на недоволните жители за премахване на футболното игрище на метри от новото съоръжение отново бе изкарано на "масата" на преговорите.

„Доволни сме от направеното, но все още искаме игрището да бъде махнато. То нарушава нормите за шум, няма работно време, не се спазват правилата за пазене на тишина от 14 до 16 часа. По цял ден топката отеква по бетона, а спортната площадка е точно под терасите ни”, коментира Васил Попов, живущ в близкия блок.

"По желание на живущите подготвяме проект за изграждане на открита фитнес площадка на мястото на футболното игрище", обясни Стаменов и посочи, че проектът ще бъде съгласуван с живущите и с оглед решението ще се действа към преобразуване или към ремонт на съществуващата база. Игрището на ул. "Марин Дринов" пък ще бъде преустрроено като мултифункционално и ще събира както любители на баскетбола, така и на футбола. 

В плановете за облагородяването на "Централен" влиза изграждане на още един паркинг в района, предвижда се и възстановяването на парковото игрално пространство зад съседния блок, което е предназначено за игра на по-големи деца. 

Успяха! 20 гневни пловдивчани блокираха направата на детска площадка СНИМКИ и ВИДЕОХората, които живеят в центъра на града, предпочитат изпарения на коли пред зеленина и място за деца

Самата детска площадка днес вече бе пълна с малчугани. Тя включва ударопоглъщаща настилка, парзалка, люлка и други игрални съоръжения. Стойността ѝ е 60 хиляди лева. 

Веднага след тържественото откриване на площадата, градоначаликът Иван Тотев и кметът на "Централен" Георги Стаменов направиха оглед на въпросното спортно игрище и се впуснаха в дискусия за вариантите за преустройството и облагородяване на района. 

Преди: 

Сега: