Пловдив и областта за първи път ще има 23-ма народни представители в новия парламент. След преброяването на депутатите от 16 МИР станаха 12, а в областта броя на мандатите се запазиха – 11.

Утре ЦИК официално ще обяви резултатите, но както TrafficNews писа разпределението в двата избирателни района е почти сигурно. Въпросителните са две – избраните депутати от две листи, откъде ще влязат, както и последният висящ „мандат” в 16 МИР заради гласовете от чужбина.

ПП-ДБ взимат 4 мандата в Пловдив, ГЕРБ – 3! Само Манол Пейков пренареди листитеГЕРБ печелят само в „Източен”, но имат шанс и за четвърти мандат

Пловдив – град

В Пловдив – град най-много мандати взима коалицията ПП – ДБ. Освен водачът Никола Минчев от ПП, влизат Манол Пейков от ДБ, който размести листата с преференции, Йордан Иванов от същата формация и проф. Христо Даскалов от ПП.

ГЕРБ в града изпраща трима депутати. Лидерът на формацията Бойко Борисов, юристът Радомир Чолаков и Десислава Трифонова.  Тук въпросът е  от коя листа ще влезе Борисов, който  обяви, че този път ще е депутат. Освен Пловдив – град, той може да избере 25 МИР в София. Ако това се случи в парламента ще влезе доц. Стефан Шилев.

При третата формация под тепетата -  „Възраждане” в парламента отиват местният координатор Ангел Георгиев и бившият таксиметров шофьор Емил Янков. Първият бе водач и на листата в Смолян, но там формацията на Костадин Костадинов не печели мандат.

БСП и ИТН изпращат по един представител в парламента, съответно Иван Петков – Бебето и бившият регионален министър Гроздан Караджов. 

Последният 12-и мандат е висящ. Почти сигурно той ще отиде в ДПС заради гласовете от Турция, като в парламента ще се закълне Танер Али. Ако все пак от ЦИК дадат допълнителен мандат на Движението за права и свободи в друг избирателен район, 12-ия мандат ще отиде в ГЕРБ заради най-големия остатък.

Пловдив област

В 17 МИР ГЕРБ спечелиха категорично с над 9% разлика пред ПП – ДБ. Това им даде три мандата в 49-ото Народно събрание. Там освен водачът Вежди Рашидов отиват и събралите силен преференциален вот Младен Шишков от Раковски и д-р Иван Червенков от Асеновград.

Втората формация коалицията между „Продължаваме промяната” и „Демократична България” вкарват Росен Костурков от ПП и бившият областен управител на Хасково от ДБ Катя Панева.

„Възраждане” също вкарват двама депутати, но водачът Стоян Таслаков трябва да избира от коя листа да влезе. Освен в Пловдив област, той печели и мандат в Пазарджик. Вторият и третият в листата на националистическата формация е бизнесменът от Хисаря Кръстьо Врачев асеновградчанинът Димитър Гюрев.

БСП също изпраща двама депутати. Това са водачът Манол Генов и Калин Калапанков от Брезово.

Другите двама избрани депутати са Рамадан Аталай от ДПС и Станислав Балабанов от ИТН.

ГЕРБ с три мандата в Пловдив област, три партии изпращат по двама депутати