Разлика от близо 4000 гласа имат ПП – ДБ и ГЕРБ – СДС  в Пловдив град при преброени 92% от протоколите в РИК. За ПП – ДБ са гласували 31,39%(32 7500 гласа) от пловдивчани, а за ГЕРБ – 27% (28 000 гласа). За „Възраждане” вота са си дали  16 500 души или 16%,  за БСП едва 8300 – 8%.  ИТН са получили 5100 гласа – 4,92%, а за „Български възход”  - 4370 – 4,19%, те обаче остават извън парламента, тъй като на национално ниво не достигат 4%. За ДПС са гласували 3570 души – 3,43%.

Единственият район, който печели ГЕРБ – СДС е в район „Източен”, а в останалите пет първа политическа сила в ПП – ДБ.

Какво означава това в мандати?

След тези парламентарни избори Пловдив ще изпрати 12 народни представители – с един повече заради данните от преброяването. По системата Хеър-Ниймайер, или най-големият остатък,  ПП – ДБ взимат 4 мандата, а сигурните за ГЕРБ са три.  „Възраждане” вкарват двама депутати, а БСП един.

Последните два мандата са условни. ДПС въпреки че не получава необходимия брой гласове, те ще вкарат депутат от Пловдив заради разпределението на гласове от чужбина, както стана на последния вот. ИТН, ако са над чертата от 4%, също ще вкарат депутат.  Ако формацията на Слави Трифонов остана извън парламента, последният мандат ще отиде в ГЕРБ и така ще  се изравнят с ПП – ДБ по мандати.

Депутатите

Единственият кандидат, който пренарежда листите в Пловдив е Манол Пeйков. Кандидатът на „Да, България” събира над 4000 преференции към този час и отива на второ място, след като бе 7-ми в листата на ПП-ДБ.  От нея повече преференции има Никола Минчев – над 4200, но все още има протоколи, които да се обработят.  Третият с най-много преференции в листата е Йордан Иванов –с над 1000.

Така към този час депутатите от ПП-ДБ са Никола Минчев, Манол Пейков, Йордан Иванов и Христо Даскалов.

От ГЕРБ Бойко Борисов е получил най-много преференции – над 8000, което е и рекорд за Пловдив град. Освен него в парламента отиват Радомир Чолаков и Десислава Трифонова.  Първа резерва е доц. Стефан Шилев.

От „Възраждане”  в парламента  ще изпратят местният координатор Ангел Георгиев и Емил Янков, а от БСП за България Иван Петков – Бебето.  Народният представител от ДПС ще е Танер Али, а от ИТН, ако минат бариерата – Гроздан Караджов.