Сигнал до КПКОНПИ за конфликт на интереси на кмета на община Добрич Йордан Йорданов са подали общински съветници от ГЕРБ-СДС. 

Поводът е продажбата и промяната на предназначението на общинска земя от 1 223 дка от територия "обработваеми площи земи-трайни насаждения" в зона "терени за енергийни производства" за изграждането на фотоволтаичен парк на дружество, чиито 45% от дяловете принадлежат на майката на кмета. Според подалите сигнала общински съветници съществува обосновано предположение за конфликт на интереси, с цел облагодетелстване, съобщава БНР.

Сигналът до КПКОНПИ е подаден на 21 септември, два дни след последната сесия на Общинския съвет, когато в местния парламент беше изнесена информацията, че дружеството, закупило имота от над 1 200 дка от ЕООД е променило статута си в ООД, като 45% от дяловете му са станали собственост на майката на кмета на община Добрич Йордан Йорданов Даниела Георгиева. Кметът няма право да внася докладни, които носят материален интерес за него или членове на неговото семейство, заяви Иво Пенчев, общински съветник от ГЕРБ, и призова.

"Йорданов да има достойнството и да се оттегли от надпреварата за кмет, за да не срещне справедливия гняв на добричлии".

Детелина Николова от ГЕРБ посочи, че схемата вероятно е подготвяна дълго време.

"За мен лично това е обогатяване чрез служебно положение".

Междувременно, час преди брифинга на съветниците от ГЕРБ от общинската администрация изпратиха информацията, че със заповед от 21 септември кметът на Добрич Йордан Йорданов връща решението за предварително съгласие за промяна предназначението на общинска собственост от публична в частна поради липса на мнозинство от 2/3 гласували.