Бившият вицепремиер Калина Константинова заяви във Фейсбук, че твърденията на Демержиев за средствата за бежанците „са абсолютно несъстоятелни”. Тя посочи, че за украинците, бягащи от войната, са ползвани средства на Евросъюза, а не бюджетни пари. Припомняме, че по-рано днес служебният вътрешен министър Иван Демерджиев обяви, че е подал сигнал срещу членове на кабинета „Петков“ заради злоупотреба със средствата за украинските бежанци. По думите му най-стресиращи са данните, че са се финансирали „мъртви души" – хора, които само по документи се намирали в определени хотели у нас.

 „Мащабът на бежанската вълната, която посрещнахме миналата година беше непредвидим и невиждан за модерната българската история. Нито 1 лев от българския бюджет не е бил използван за настаняване на бежанци. Всички средства са по линия на ЕК и са съгласувани с нея, тъй като се наложи спешно преструктуриране на неусвоени европейски програми", твърди в профила си Константинова. 

„Мъртви души“ няма и не е имало. Припомням, че България бе държавата, която първа, повтарям първа, въведе документи за временна закрила на бежанците в целия ЕС. Синхронизирахме системите на МВР и министерство на туризма, така че да няма възможност за дублирани настанявания. Ако г-н Демерджиев наистина смята, че има нарушения, то нека провери собствените си служители", допълни Константинова. 

Демерджиев: Кабинетът "Петков" e дал пари за мъртви души вместо помощи за украинциВътрешният министър е подал сигнал за възможни злоупотреби