Всеки парламент има своята история, култура и правомощия, които се базират на определена политическа обстановка. Но какво различава един от тях от всички останали?

Европейският парламент е парламент на наднационално ниво. Той е уникален пример за многонационална и многоезична демокрация в действие.

ЕП взима решения съвместно със Съвета на ЕС относно законодателството, което засяга ежедневния живот на гражданите на Съюза. То включва теми като свобода на пътуване, безопасността на храните, защитата на потребителите, околната среда и повечето сектори на икономиката.

Държавите членки все още имат право на вето в области като данъчното облагане, външните работи и отбраната. 

Бюджетните правоощия нса ключов прерогатив за всеки парламент - който разпредея средствата, има правомощието да определя политическите приоритети. На равнището на ЕС това правомощие се споделя между ЕП и Съвета. Заедно те приемат многогодишната финансова рамка на всеки седем години и проверяват и одобряват годишия бюджет за следващата година, както и разходите от предходната.

В дългосрочният бюджет на ЕС за 2014 - 2020 година 38.9% се отделят за опазване и управление на природните ресурси. 33.9% от бюджета на съюза за периода е за кохезия на растеж и заетост, а 13.1% отиват за изследвания и технологии. Цели 6.4% отиват за разходи за администрацията и едва 1.6% за свобода, сигурност и правосъдие.

Защо е важно да глсуваме?

Европейският парламент упражнява контрол върху правилното използване на средствата на ЕС. Резултатите от изборите за ЕП се вземат под внимание при номинирането на председателя на ЕК, но Парламентът също трябва да избере  председателя и да одобри назначаването на Комисията като може да я застави да подаде оставка.

Членовете на Комисията често биват канени да защитят своите политики пред Парламента, а председателят на Европейския съвет и върховният представител на външните работи и политиката на сигурност редовно се явяват пред ЕП, за да информират и да отговарят на въпроси.

През последните няколко години ЕП значително увеличи разискванията, които провежда с всички водещи лица, вземащи решения във връзка с еврото, в опит да се хвърли повече светлина върху начина, по който се вземат решенията в областта на паричната политика. В този смисъл ЕП се превърна в един от малкото форуми, които действат за подобряване на прозрачността на управлението на еврозоната.

На 26 май тази година ще се проведат изборите за евродепутати, които страната ни ще излъчи в Европейския парламент.

TrafficNews изготви примерна бюлетина. Как ще гласуваме на евровота?Нова номерация на преференциите, цифрите на партиите се запазват



Важно е да гласуваме, защото Европейският парламент е най-известният в света експеримент за с голямо влияние, благодарение на своята транснационална демокрация. В случая на ЕП, интернационалната дипломация е заместена именно с транснационалната демокрация.

Освен това, Европейският парламент е част от уникалната за историята структура, наречена Европейски съюз, в която националните правителства на държавите членки, уникални сами по себе си, са част от единно законодателство.

Също така - ЕП е бързо-развиваща се структура. Избран за първи път през 1979 година, този парламент е все още млад, но в същото време с много добри успехи на световната политическа сцена и уникални постижения в областта на наднационалната демокрация. 

Европейският парламент се е разширил от първоначалните 410 членове от 9 страни, до настоящите 751. В качеството си на единствената институция е ЕС, избирана чрез всеобщи преки избори, ЕП възприема много сериозно своята роля на пазител на свободите, правата на човека и демокрацията като цяло. 

Тъй като основната задача на неговите членове е да представляват и защитават гражданите, нас, на европейско и световно равнище и да защитават интересите ни, избирането на членове на Парламента е важна стъпка за бъдещето на Съюза, в който живеем, както и за развитието на страната, в която се намираме. 

Не на последно място - живеем в регион на света, в който имаме привилегията да избираме, както националните, така и наднационалните управници. Имаме въжможността да градим заедно и да се възползваме от успехите на тези около нас. Хубаво е да оценяваме този факт и да не го приемаме като даденост.