До евроизборите през май остават малко повече от два месеца. И макар изборните правила да не са окончателно приети, вече е ясно, че в бюлетината ще има промени. TraffisNews изготви примерна бюлетина, за да демонтрира промените.

Най-голямата разлика е при преференциалното гласуване. При промените в Изборния коздекс депутатите приеха различна номерация на кандидатите в листите, които могат да събират персонална подкрепа. Така, от ляво на бюлетината ще бъдат подредени партиите, коалициите и мажоритарните кандидати. Освен наименования, те ще имат и номер. Техните номера ще започват от 1. Кой под кой номер ще се явява се определя от жребии на ЦИК. От ГЕРБ имаха идея номерацията да отпадне, но впоследствие се отказаха.

От дясно на бюлетината ще стоят номерата, които дават възможност за преференциален вот. Цифрите са общо 17, колкото е и максималната дължина на листите на партиите и коалициите за евроизборите. Номерата за преференциите обаче няма да започват от 1, а от 101. Така ако избирателят иска да гласува преференциално за третия в листата, той ще трябва да избере номер 103.

Промяната на номерацията се наложи заради така наречения феномен 15/15. При него номерът на някой от кандидатите в бюлетината съвпада с номера на партията в листата.

По този начин при първия преференциален вот – на евроизборите през 2014, номер 15 в листата на БСП Момчил Неков стана евродепутат, след като номера му съвпадна с номера на партията.

В бюлетината предпочитанията, както за партия, така и за личност, се отбелязват със син химикал, с чавка (✓) или хикс (X).

Ако е отбелязана повече от една партия – бюлетината е невалидна. Ако е отбелязан повече от един преференциален избор – само предпочитанието за кандидата се анулира.

В бюлетината остава и квадратчето "Не подкрепям никого". То беше въведено, за да покаже колко всъщност е протестния вот.