Гербери, рефорамтори, патриоти, демократи и земеделци управляват Пловдив и България. Три месеца след изборите основните опоненти на Тотев за кметския престол в Пловдив все пак успяха да изпълнят целта си и са в редиците на управляващото мнозинство и под тепетата, и в страната.

Макар изборите в Пловдив да бяха най- драматични и с най-силни мажоритарни кандидати, три месеца по-късно се настани всеобщото разбирателство в политическите централи. Ако преди изборите всеки градски проблем се подхващаше от всички партийни лидери, правейки сензации и генерални оценки за ужасното състояние, в което се намира градът, в момента трайно се е заковала тишината.

Къде са сега обаче всички криткари, които надаваха вой, срещу всяка дупка в града, непочистен тротоар или многото пари, които се харчат за заплати на раздутия щат в общинската администрация?  Освен че щатът в администрацията бе още по-раздут, за да може същите тези критикари да вкарат свои хора на хранилка, с просто око се вижда, че всички кандидати за кмет, както и лидерите на партиите им заемат управленски постове.

Хората около Славчо Атанасов и НФСБ са от малкото, които критикуват управлението на града в момента. Хората на Валери Симеонов обаче са в прегръдка с ГЕРБ на национално ниво, а самият Атанасов е част от депутатите, които крепят правителството.

Взелият близо 10 % на изборите Здравко Димитров – Зико пък бе помирен с кмета Иван Тотев от премиера и в момента е областен управител на Пловдив, а тримата му съветници в местния парламент са част от огромното мнозинство под тепетата.  Реформаторите, които бяха остри противници на модела на управление на Пловдив, имат председател на Общинския съвет в лицето на Савина Петкова, а лидерите на местните централи са общински съветници, депутати, а отскоро и зам.-кметове. Същото е и положението с групата на „Съюз за Пловдив” и лидерът й Дани Каназирева. Макар моделът на управление, който тя предлагаше коренно да се различаваше с представите на пловдивската централа на ГЕРБ, Каназирева започна да входира предложения, които са в пълен унисон с намеренията на кмета и неговия екип.

Единствено Георги Гергов и БСП от първата петица гледат отстрани. Съпротивителните сили на Столетницата обаче от ден на ден намаляват, както на местно, така и на национално ниво, а така ще бъде явно и докато те не преживеят своя катарзис, или просто не потънат изцяло в небитието.

Така големият вой в Пловдив ПРОТИВ управлението на Тотев през изборната 2015-а се трансформира в надуването на фанфари ЗА управлението на кмета през 2016-а. Дали обаче трансформацията е заради новия модел на управление на Пловдив, или е просто заради местата, които кметът им осигури около себе си е трудно да се каже, поне засега…

Благовест Андонов, TNS.bg