Служебното правителство на Гълъб Донев предложи на Народното събрание ново удължаване на действието на бюджета за 2022 г.. това съобщиха официално от правителствения пресцентър.  Сегашното изтича на 10 юни.

Ако до тогава не са приети Законът за държавния бюджет на Република България за 2023 г., Законът за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2023 г. и Законът за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2023 г., ще бъде необходимо да се продължи действието на т.нар. удължителен закон. 

Предложеният законопроект ще осигури стабилност и възможност за финансиране на системите и осъществяване на техните държавни и обществени функции до приемане на Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 г., посочват още от пресцентъра. 

По този начин се осигурява възможност за извършването на разходи и предоставянето на трансфери на първостепенните разпоредители с бюджет, при условията на неприети бюджетни закони за 2023 г. и при отчитане на влезли в сила актове на Народното събрание, на Министерския съвет и други нормативни административни актове, които предвиждат допълнителни или намалени бюджетни средства.

Промените гарантират заплащане на дейности, свързани с помощи и обезщетения, други разходи, свързани със сигурността, живота и здравето на хората. Осигурява се възможност да се дофинансират инвестициите, включени в Националния план за възстановяване и устойчивост в резултат на инфлационните процеси, които доведоха до увеличаване на прогнозните стойности на изпълнението, оценени при одобрението на Плана на цени преди и до 2021 година. Осигуряването на допълнителен национален ресурс, необходим за изпълнението на капиталовите инвестиции, ще подпомогне изпълнението на дейностите - етапи и цели от исканията за плащане, които предстои да се заявят към ЕК до 2026 година.