Нормално започна изборният ден в Пловдив. Закрита е една секция. Тя се намира в болнично заведение, в което няма достатъчно пациенти. Всички останали секции под тепетата отвориха навреме, като някои дори подраниха.

"Всичко започна нормално, всички секции бяха отворени още към 7,15 ч.", обясни председателката на общинската избирателна комисия Изабела Петкова-Димитрова.

В Пловдив ще се гласува в 471 секции, в 455 има и машини.

Без сериозни нарушения на реда започна изборният ден в страната, съобщиха от МВР. Не са регистрирани тежки криминални прояви, които да възпрепятстват гласуването.

До момента няма подадени сигнали за престъпления, свързани с изборите.

Пловдив избира градоначалника си и районните си кметовеКостадин Димитров или Ивайло Старибратов са на балотаж днес

Ще се гласува на балотажи за кметове в 91 общи, 451 кметства и 31 района, след като миналата неделя в тези населени места никой от кандидатите не получи повече от половината от гласовете. Един срещу друг се изправят двамата кандидати с най-голямата получена подкрепа преди седмица.

До края на изборния ден в 20.00 ч. са в сила забраните за  политическа агитация и за оповестяване на резултати от социологически проучвания. 

За балотажите са образувани близо 7,3 хиляди секции. В близо 5,9 хиляди от тях може да се гласува и с машини. 

Балотажи днес се провеждат в 19 областни града, включително и трите най големи София, Пловдив и Варна, където отново има избор и на районни кметове, като в 4 кметства се явяват трима претенденти, тай като вторият и третият са с еднакъв брой гласове.

Във вчерашният ден ЦИК отмени гласуване с машина в една секция в Добрич, тъй като тя не е проработила след инсталиране, както и в още две в Благоевград - там машините са били разменени. В избирателните списъци днес са включени хора придобили избирателни права между двата тура а са заличени тези, които са ги загубили. 

"В избирателните списъци за гласуване на втория тур са включени и избирателите, които са подали заявления за гласуване по настоящ адрес. Те не могат да гласуват на постоянния си адрес", посочват от ЦИК.

В подвижните секции гласуват и хората с увреждания, които миналата неделя гласуваха в тях, а ако секцията е заличена, те са дописани в избирателните списъци по постоянен адрес.

Говорителя на ЦИК Росица Матева уточни, че хората сами решават как да пуснат своя вот  в секциите със смесено гласуване: 

"Ако желаете да гласувате с машина, ще ви бъде дадена карта от ЦИК".

От ЦИК обръщат внимание, че бюлетината или бюлетините от машината се отпечатват последователно и трябва да се вземат  след звуковия сигнал от устройството.

"Трябва да изчакат отпечатването и най-сигурният начин е да изчакат звуковия сигнал", посочи Матева.

Машина, която спре да работи и не може да се стартира на ново, излиза от строя, а гласуването ще продължава с хартиени бюлетини.

От ЦИК напомниха, че при стартиране на устройствата системната разписка с хеш кода трябва да се поставя на видно място в секционната комисия.

850 полицаи ще охраняват изборните секции в Пловдив и областта67 пловдивчани навършиха 18 след 29 октомври и ще могат да гласуват днес