Ще свали или увеличи новият кмет данъците на Пловдив? Този въпрос бе разискван по време на днешната общинска сесия. Опозицията нападна кмета, че бюджетната прогноза на Община Пловдив за следващите години ще бъде с десетки милиони надолу, което значило регрес за развитието на града.

От своя страна Иван Тотев се пошегува, че прогнозната е направена на базата на предизборните обещания на кандидат-кметовете, които заявяват намаляване на данъците.

„И на мен ми е интересно кои кандидати ще кажат, че ще вдигнат данъците. Чакам да видя отговорите им на въпросите, които Благо(б.а. политическият репортер на TrafficNews) изпрати, ама нещо май не искат да отговарят”, каза на микрофона Иван Тотев.

Въпросите, за които кметът говореше са изпратени от TrafficNews към всички фаворити от основните партии в Пловдив. Освен данъчната политика,  те касаят още 7 въпроса от първостепенно значение за развитието на Общината в следващия мандат .

Идеята е, като обществено отговорна медия, да представим на пловдивчани акцентите в програмите на кандидатите на напълно равни начала.  Участниците в анкетата са седем – кандидатите за кметове на ГЕРБ, БСП, „Обединени патриоти”„Съюз за Пловдив”, ЗС „Александър Стамболийски” , „Демократична България” и „Кауза Пловдив”.  

8-те отговора ще бъдат публикувани в 8  материала, като всеки от тях ще бъде с отделна тема, а отдолу отговорите на 7-те кандидата. Въпросите бяха изпратени още на 4 септември, но не всички кандидати са отговорили до този момент. Очакваме отговорите им до 20 септември, а през следващата седмица ще пуснем отговорите на всички кандидати .

Ето и въпросите, които са изпратени до политическите централи:

1)Какви промени трябва да се направят в организацията на движението в Пловдив, за да може да се намалят задръстванията? Предвиждате ли промени с публичния транспорт, от чиято услуга хората не са доволни? Как може да се реши проблемът с паркирането?

2)Данъчна политика – трябва ли да останат непроменени данъчните ставки, или да се увеличат или намалят респективно? Това касае, както и ТБО, така и данъците за движимо недвижимо имущество, които са основните източници на приходи в общинската хазна. От друга страна в следващия мандат трябва да бъдат реализирани немалко проекти, ремонти, както и намиране на съфинансиране за реализация на европейски програми. Откъде може да се намери финансиране и неизбежно ли е тегленето на нови заеми?

3)Кои инфраструктурни проекти от първостепенно значение трябва да бъдат реализирани в следващия мандат? Освен дългоочакваните проекти за връзка между районите, кои основни пътни артерии трябва да се ремонтират. Какъв финансов механизъм предвиждате за тяхната реализация?

4)Проблемите с презастрояването в отделни части на Пловдив започват да изплуват на повърхността все повече. Каква ще е програмата Ви за строителството в града през следващия мандат и предвиждате ли рестрикции на определени места , за сметка на други. Следващият Общинския съвет ще утвърди и новия Общ устройствен план, който задава концептуалното развитие на града за следващите 20 години.

5)Трябва ли Община Пловдив да се разшири към съседните общини? Ако отговорът е отрицателен – защо не е нужно това да е се случи, ако е положителен – как ще промени това Пловдив и по какъв начин трябва да се случи това?

6)Екология и чистота на въздуха - какви мерки предвиждате за справяне с проблемите с мръсния въздух в Пловдив? Смятате ли, че комуналните услуги са на ниво? Каква концепция имате за ландшафната архитектура(зелени площи, река Марица, зони рекреация) в Пловдив? Стопаните на кучета стават все повече, а местата за тях все по-малко – как може Пловдив да е “Dog friendly”, а в същото време зелените площи да са чисти?

7)Култура и туризъм. Европейска столица на културата е към края си, въпреки че предстоят едни от най-силните месеци откъм събития, какво все пак е усещането ви за тази заветна година? Може ли да се даде оценка за нея досега и каква e тя? Какво трябва да се случи след 2019 година в културния живот на Пловдив, респективно и в развитието на туризма?

8)Спортът е изключително важна част от ежедневието на хората – както масовият, така и професионалният. Какво предвиждате за спортните клубове и спортната инфраструктура? Стадион „Пловдив” е в руини, Гребната база има нужда от обновяване, „Колодрума” не приема толкова събития, предвид инвестицията в залата. Какви са плановете Ви за тази област от обществения живот?