Опит за манипулация на предизборните анкети, които провежда TrafficNews, бе засечен днес от софтуерната компания, която поддържа информационната платформа. В поредица виртуални допитвания, сайтът показва какви са настроенията на пловдивчани и как оценяват кандидатурите за кмет на града и съответно кандидатите за районни кметове.

Софтуерът на анкетата е изработен така, че допуска еднократно гласуване от един IP-адрес. След рязка промяна на резултатите в една от анкетите за районни кметове, специалистите от партньорската компания са извършили незабавна проверка и са установили, че от един IP-адрес през няколко секунди е гласувано близо 300 пъти за един и същ кандидат. "Ентусиазираният" хакер е гласувал през 7-8 секунди в продължение на цяла нощ. Така до днес сутринта той бе "надградил" с 280 гласа, реалните 243 гласа на фаворита си. 

Хората, които са манипулирали анкетата, са използвали ipv6 за гласуване, което е довело до възможността за множество гласувания от един айпи адрес, чрез директни post заявки, обясниха от компанията. Проверката на уникалност на айпи адреси в анкетите на TrafficNews до този момент е работела само с ipv4 протокол. Приложени са допълнителни ограничения и подобни "хакерски" опити вече са ограничени. 

TrafficNews има информация кой стои зад IP адреса, но тъй като смятаме, че предизборната борба трябва да е достойна и почтена, на този етап няма да публикуваме името на човека и на кой кандидат е дал предимство. Искрено се надяваме по време на предизборната кампания да бъдем свидетели на сблъсък на идеи и програми, а не на компромати, хакерски атаки и недостойни действия. Град като Пловдив заслужава управници, които печелят честно и достойно. Печелят, защото са успели да убедят пловдивчани, че да живееш в този град е привилегия. 

Информационната платформа е задала въпроси по 10 важни за града теми на всеки от кандидатите за кмет на Пловдив и очакваме техните отговори. Техните позиции ще бъдат публикувани в поредица материали през следващата седмица , като всички имат равен старт. 

Молбата ни към политиците и техните предизборни щабове е да не повтарят опитите за манипулация на анкетите, тъй като при следващ експеримент, ще публикуваме името на кандидата, а освен това ще бъде подадена и жалба в прокуратурата. Гласоподавателите едва ли биха толерирали кандидат, който е хванат да лъже още преди да е бил избран. /Обикновено при политиците това става на по-късен етап./ 

Желаем успех на всички кандидати и нека най- добрите победят!

В галерията можете да видите доказателствата за манипулацията.