“БСП се отнесохме много отговорно - участвахме във всички разговори, посочихме начин, по който да се състави правителство, което да бъде подкрепено от по-голямо мнозинство и да бъде от полза на българската държава. За съжаление, този наш подход не срещна подкрепа от ГЕРБ и ПП-ДБ.” Това заяви народният представител от “БСП за България” Георги Гьоков в ефира на NOVA News. 

Според него шансовете за редовно правителство драстично са намалели след замразяването на преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ. "Шансовете да има правителство клонят към нула. Въпреки че и Мария Габриел, и Бойко Борисов казаха – замразяваме, а не прекратяваме преговорите. Но след тези изявления трудно би било  съставяне на правителство", коментира още депутатът.

“Не е добре за държавата това, което се случва. До момента говорихме за политическа криза, след последните събития вече трябва да говорим за разпад на държавността”, отбеляза той. 

ГЕРБ замразява преговорите с ПП-ДБ за правителство

Гьоков подчерта, че не трябва да остава на заден план това, което се чува в изтеклия запис на ПП. По неговите думи това е било омерзително и унизително за българския народ. “Става ясно, че всичко се решава задкулисно и има подмяна на това, за което са ги изпратили хората. Възмутително е това, което е предложил Христо Иванов, че ще топат топката с имунитетите”, коментира социалистът. 

“Разбира се, че е нужен механизъм за разследване на главния прокурор. Отдавна сме заявили позицията, че трябва реформа в съдебната система. Въпросът е как се прави тя. Недопустимо е виден правист на ГЕРБ да заявява, че ще приемат законите на Крум Зарков, защото са противоконституционни, за да паднат след това в Конституционния съд. Ние напуснахме заседанието, защото няма как в 10:47 г. да излезе доклада от комисия и в 11 ч. да започне да се разглежда законопроектът в зала”, обясни Гьоков. 

По неговите думи социалистите имат много различни позиции с “Възраждане”. “БСП е европейска партия. Ние подписахме договора за присъединяването на България в ЕС и отстояваме европейските ценности. Да сте чули от “Възраждане” по подемат някаква тема, която не е в тяхна полза? Да говорят за социална политика? Да сте ги видели да се противопоставят фундаментално на ГЕРБ?”, посочи той.