"Днес говорих с академик Денков, уведомих първо с него, после уведомих и колегите си: Замразяваме преговорите. Всичко си има граници. Не може да се гради демокрация на базата на лъжа". Това каза Мария Габриел на извънреден брифинг на ГЕРБ след свикано по спешност по-рано днес заседание на Изпълнителната комисия на партията и поиска гаранции, за да се подновят преговорите. 

"Дълго мълчах, слушах много, водех се единствено от разума и грижата за държавата. Замразяваме преговорите, всичко си има граници. Моята е, че не мога да приема демокрация да се гради на лъжа, на разклащане устоите на държавността и неспазване на фундаментални принципи на Републиката", заяви Габриел в началото на пресконференцията и добави:

"Оставям настрана лъжите по отношение на моята личност - това не е проблемът. Проблемът е, че тук може да става дума за визия и начин на управление, който е в разрез с всички европейски принципи и практики".

Замразяването обаче може да означава, че могат да бъдат размразени, не е сложен окончателен край, заяви Габриел.

"След като победихме два пъти поред на изборите, и поотделно, и заедно, и с машини, и без машини, след преговорите, поехме ангажимент да се върне машинното гласуване", допълни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той коментира, че под "ала-бала" е разбрал далавера с машинния вот. Поиска да се купят машини като тези в САЩ.

"Приемаме, че там е най-голямата демокрация", аргументира се лидерът на ГЕРБ. "Гласуваш си на бюлетина, слагаш я на четеца, вечерта в 21,30 часа имаме резултати", посочи Борисов как ще става гласуването.

По повод твърденията в записа, че лидерът на ГЕРБ го е страх да остане без защита от наказателно преследване, Борисов напомни, че е нямал имунитет 2 години и каза: "Нито веднъж не е бил поставян въпроса за моя имунитет. Това е абсолютна лъжа".

Напомни, че за 2 седмици са приети редица закони. Посочи, че сега на дневен ред е въпросът с държавния бюджет и каза, че първоначално преговорите били за правителство със срок 3 месеца.